Jak prawidłowo przechowywać wysuszone grzyby? Sprawdzone sposoby!

Suszone grzyby to niezwykły składnik wielu dań, ich aromat jest niesamowity.  Są źródłem bardzo pożądanego smaku umami, którego poszukują w daniach wegetarianie i weganie. Grzyby są świetnym zamiennikiem mięsa, nazywane są „leśnym mięsem”.

Grzyby oprócz fenomenalnego smaku mają wiele wartości odżywczych i witamin. Są składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej, ale nie należy ograniczać ich przygotowania jedynie na czas świąt. Tutaj dowiecie się jak suszyć grzyby, by zachować jak najwięcej walorów smakowych i aromatu.

Jakie grzyby można suszyć?

Żeby ususzyć grzyby trzeba najpierw wiedzieć, które gatunki nadają się do takiego procesu. Najlepiej suszyć borowiki, podgrzybki, koźlarze, rzadziej smardze. Te gatunki  grzybów są bardzo mięsiste.

Do przetwarzania nadają się grzyby świeże, najlepiej zebrane w dniu suszenia, bez uszkodzeń, zgniłych elementów czy robaków.

Do czego dodajemy suszone grzyby?

Suszone grzyby możemy wykorzystać przede wszystkim jako dodatek do dań, który wzmocni smak potrawy, np. do rosołu, bigosu, zup, sosów. Można wykorzystać też same suszone kapelusze, wystarczy je panierować i smażyć na patelni.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Zbierając grzyby w lesie nie wyrywamy ich z podłoża, odcinamy nożykiem zaraz przy ziemi. W ten sposób nie tylko uratujemy grzybnię, ale także odpadnie nam etap odcinania i czyszczenia nóżek z grudek ziemi.

Grzybów nie myjemy! Pędzelkiem lub nożykiem dokładnie usuwamy igły, mech, pozostałości ziemi czy piasek. Oczyszczamy w ten sposób nie tylko kapelusze, ale także nóżki grzybów, ponieważ one również nadają się do suszenia.

Małe okazy pozostawiamy w całości, ewentualnie krojąc je na pół. Duże grzyby możemy pokroić na dwa sposoby – kapelusz i nóżkę osobno w plastry 5-10 mm lub przez całą wysokość grzyba.

Jak suszyć grzyby?

Istnieje kilka sposobów na suszenie grzybów. Nie wszystkie wymagają specjalistycznych sprzętów i tak naprawdę każdy w domu może przygotować porcję na przyszłość.

Grzyby jak suszyć
  • pierwszy sposób to ułożenie plastrów grzybów na sicie, w delikatnych odstępach. Potrzebne będzie również przewiewne, nasłonecznione miejsce. Wilgotne, ciemne pomieszczenia kompletnie się do tego nie nadają, grzyby mogą złapać pleśń i będą nadawały się do wyrzucenia.
  • pokrojone na plastry grzyby należy nawlec na bawełnianą nitkę i suszyć jak poprzednio lub grzybowe nitki można zawiesić nad źródłem ciepłe – kuchenką gazową, grzejnikiem.
  • grzyby można także wysuszyć w piekarniku, na niską temperaturę (40’-50’), zostawiając lekko uchylone drzwiczki (mają się suszyć, nie piec)
  • suszenie w suszarce do owoców i grzybów. To najszybszy sposób i najbardziej efektywny, grzyby ułożone na kilku poziomach wyschną w kilka godzin.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Przechowywanie grzybów

Suszone grzyby są twarde i kilkukrotnie zmniejszają objętość (ponieważ składają się w większości z wody). Szybko też łapią wilgoć dlatego najlepiej przechowywać je w suchym, przewiewnym miejscu.

Grzyby dość łatwo absorbują także zapachy, przy tym samym intensywnie pachnąc, więc lepiej nie stawiać ich blisko źródła innego mocnego aromatu. Można do pojemnika dodać kilka ziarenek ryżu, pochłoną ewentualne zawilgocenie. Mole spożywcze bardzo lubią suszone grzyby, by ich odstraszyć można użyć liści laurowych (za nimi nie przepadają).

W czym przechowywać suszone grzyby?

  • szklane pojemniki i słoiki – są bardzo szczelne, nie przepuszczają zapachów i są świetnie chronią przed molami. Dobrym wyjściem jest użycie słoików z zamknięciem typu weck – łatwiej i szybciej się otwierają i mają uszczelkę. Choć oczywiście zwykłe, zakręcane, też zdadzą egzamin;
  • płócienne lub lniane worki – sprawdzą się na krótsze przechowywanie i na większe suszone okazy, jednak grzyby nie mogą mieć długiego dostępu do powietrza, bo będą pochłaniały wilgoć;
  • plastikowe pojemniki możemy użyć, gdy przeznaczymy je tylko na suszone grzyby. Plastik przesiąknie zapachem, którego się nie pozbędziemy;
  • próżniowo zamykane woreczki , jeśli mamy możliwość, to odessanie powietrza i szczelne zamknięcie będzie najlepszym wyjściem;
  • jeśli suszone grzyby są sporadycznie wykorzystywane w gotowaniu, można daną porcję zamrozić i wyciągać tylko wtedy, gdy zajdzie potrzeba. Co ważne, trzeba użyć do tego celu specjalnych woreczków do mrożenia, są grubsze i dobrze będą chroniły zawartość, albo szklanych pojemników.

Warto pamiętać, by suszone grzyby przechowywać w szafce lub ciemnych pojemnikach, ponieważ światło słoneczne im nie służy, stracą kolor, strukturę  i aromat.

Jeśli suszonych grzybów używamy w kuchni często można przygotować przyprawę grzybową. W tym celu wystarczy w moździerzu lub młynku zmielić na pył przygotowaną porcję i przesypać do szczelnie zamykanego słoika, by zawsze był pod ręką.

Dobrze przygotowanie, wysuszenie i przede wszystkim przechowywanie suszonych grzybów pozwoli cieszyć się ich smakiem i aromatem długo. Przy przestrzeganiu wszelkich warunków, można je przechowywać przez kilka lat, więc suszenie jest świetnym sposobem na zrobienie zapasów.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Bunia on Porady J8.pl

Sezon grzybowy w pełni artykuł jak najbardziej potrzebny