Zimą trudno o świeże owoce i warzywa, a w sklepach po sezonie ich ceny są znacznie wyższe. Nie musimy jednak żegnać się z nimi aż do następnego lata dzięki mrożonkom i przetworom. W zamrażarce warzywa i owoce mogą leżeć bardzo długo. O trwałość przetworów zaś musimy zadbać sami. Pomaga nam w tym pasteryzacja.

Czym jest pasteryzacja?

Pasteryzacja to proces przebiegający w wysokiej temperaturze. Powoduje ona wyginięcie bakterii powstałych podczas przygotowywania przetworu oraz jego zabezpieczenie przed dostaniem się kolejnych. Podczas pasteryzacji rozszerzone powietrze znajdujące się w słoiku uwypukla jego wieczko, a później podczas studzenia wciąga je z powrotem. Zabezpiecza to przetwory przed dostaniem się powietrza i nowych bakterii z zewnątrz. 

Przed pasteryzacją

Pasteryzacja
Pasteryzacja

Najpierw oczywiście przygotowujemy przetwory. Następnie, kiedy już są gotowe, musimy wybrać odpowiednie słoiki. Nie mogą być one popękane ani mieć żadnych wyszczerbień. Wieczka muszą być dopasowane do słoików i nie mogą być zardzewiałe i zniszczone. Słoki i nakrętki należy porządnie umyć płynem do naczyń, a następnie wyparzyć wrzątkiem. Muszą być całkowicie czyste i pozbawione zapachów po poprzednich przetworach. W przypadku ogórków konserwowych zapach jest trudny do pozbycia, więc słoiki po nich można wykorzystać już tylko na następne ogórki. Podobnie z innymi octowymi marynatami. Przetwory muszą być nakładane czystymi sztućcami. Przed zakręceniem słoików należy wytrzeć ich brzegi, które mogą pobrudzić się od przetworów. Do pasteryzacji nie używamy słoików mających nakrętki z gumką i metalowymi klipsami. Pod wpływem temperatury zwilgotnieją one pod gumką i pozostaną nieszczelne.

Pasteryzacja krok po kroku

Większość z nas nie wyobraża sobie zimy bez przetworów własnej roboty, ale wciąż zdarzają się osoby, które nie wiedzą dokładnie jak pasteryzować słoiki. Oto prawidłowy proces pasteryzacji – krok po kroku:

  • Wkładamy przetwory do gorących słoików i dobrze je zakręcamy. Niektóre przetwory daje się do słoików na gorąco, więc warto zaopatrzyć się w rękawiczkę lub ściereczkę, aby się nie poparzyć;

  • Sortujemy słoiki pod względem wielkości i dobieramy odpowiednie garnki. Należy gotować razem tylko słoiki o podobnej wielkości i dobrać garnek tak, by był wyższy od słoików, bo pasteryzacja przebiega pod przykryciem;

  • Na dnie garnka kładziemy specjalną wkładkę metalową do pasteryzacji lub czystą ścierkę kuchenną. Dzięki temu słoiki nie popękają od rozgrzanego dna;

  • Wkładamy słoiki tak, by między nimi swobodnie mogła przepływać woda;

  • Wlewamy gorącą wodę do 3 cm poniżej najmniejszego słoika i stawiamy na kuchenkę;

  • Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-30 minut w zależności od zaleceń z przepisów na konkretne przetwory;

  • Wyjmujemy słoiki z wody, dociskamy uwypuklone wieczka i odstawiamy do wystudzenia. Podczas studzenia wieczka mogą delikatnie strzelać;

Inne sposoby zabezpieczenia przetworów

Jak pasteryzować

Słoiki z gumkami i metalowymi klipsami można zabezpieczyć przed dostaniem się do nich powietrza bez gotowania. Nazywa się to „wekowaniem”. Po napełnieniu i zakręceniu słoików ustawiamy je do góry dnem i zawijamy w gruby ręcznik, koc lub nawet otulamy grubą kołdrą na kilka-kilkanaście godzin. Można również zawekować słoiki w piekarniku, jednak znów ta metoda nie sprawdzi się w przypadku słoików z gumkami, które mogą pęknąć od wysokiej temperatury. Ustawiamy słoiki na blaszce i wkładamy do nagrzanego do 130 °C piekarnika na 60 minut. Następnie wyjmujemy słoiki, dociskamy wieczka, dokręcamy i odstawiamy do wystudzenia. 

Pasteryzacja w wysokiej temperaturze jest najlepszą metodą na zabezpieczenie przetworów przed zepsuciem i znaczne wydłużenie ich trwałości. Takie przetwory można przechowywać przez całą zimę, a nawet i przez kilka lat jeśli nie zostaną zużyte. Przystępując do pasteryzacji należy pamiętać o tym, że każdy z przetworów ma własne wytyczne co do konieczności i czasu tego procesu zawarte w przepisie. Niektóre przetwory, takie jak kiszonki czy soki lub dżemy mocno słodzone i wkładane do słoików na gorąco, nie wymagają pasteryzacji. Zawsze zapasteryzowane muszą za to zostać wszelkie przetwory octowe i marynaty. 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by Kandol on Porady J8.pl

dzięki

by Zaruuuska on Porady J8.pl
🙂

o paru rzeczach o pasteryzacji nie wiedziałam... jak to warto czytać