Kryształowe naczynia

Kryształowe naczynia, karafki, kieliszki, miski i szkatułki są piękną ozdobą stołu. Pasują do klasycznych wnętrz, podajemy w nich wino i ciastka przy szczególnych okazjach. Niezwykle wyglądają w nich kwiaty, szczególnie róże. Nie ma nic piękniejszego, niż oglądanie czerwonego wina w kryształowym kieliszku, a najzwyklejsze ciasto na kryształowej paterze wygląda jak kupione w ekskluzywnej ciastkarni.

Szlachetne szkło wymaga jednak specjalnego traktowania.

Jak więc dbać o nasze kryształy, by nie zmatowiały i nie straciły nic ze swojego niezwykłego blasku?

Przede wszystkim – ostrożnie.

Kryształ jest delikatny i wrażliwy, więc pielęgnować należy go ze szczególną atencją. Łatwo się tłucze, rysuje oraz bardzo  szybko, przy niewłaściwym traktowaniu matowieje.

Poniżej kilka podstawowych wskazówek, jak zachować na długie lata blask naszych eleganckich nakryć stołu.

1. Myć w chłodnej,ewentualnie letniej wodzie.

Kryształy matowieją pod wpływem ciepła, więc nie wolno stosować gorącej wody. Wystarczy dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń i myć w zimnej wodzie. Nie wolno szorować naczyń kryształowych szorstkimi gąbkami i szczotkami. Najlepiej używać miękkiej ściereczki.

2. Nie wkładać kryształów do zmywarki.

Woda w zmywarce jest podgrzewana do bardzo wysokiej temperatury, ponadto suszy naczynia gorącym powietrzem. Na dodatek myje silnymi strumieniami wody. Tabletki do zmywarek mają silny skład chemiczny. To trzy czynniki, które gwarantują zniszczenie każdego kryształowego naczynia włożonego do zmywarki. Wąskie karafki i flakony i tak się w zmywarce nie domyją, a kieliszki mają delikatne nóżki, z łatwością mogą się potłuc.

3. Używać miałkiej soli, octu lub …. obierków po ziemniakach.

Kryształy nie lubią szorowania. Na delikatnym szkle pozostają mikro zarysowania, które trwale niszczą delikatne naczynia.

  Sposób na nornice

Dobrym sposobem jest nasypanie na delikatną, mokrą ściereczkę trochę miałkiej soli i bardzo delikatne polerowanie i czyszczenie szczególnych zabrudzeń, szczególnie w załamaniach i nacięciach szkła.

Mycie kryształów

O ile doczyszczenie miski lub szerokiego dzbanka nie stanowi problemu, to umycie wąskiego kieliszka, karafki z wąską szyjką, długiego flakonu jest problematyczne. Do karafek lubimy wlewać czerwone wino lub ciemne nalewki. Pięknie w nich wyglądają ciemne alkohole, lecz pozostawiają ciemny, brzydki osad. Jak go zlikwidować?

Jeżeli pozwala na to szerokość szyjki naczynia, to dobrym, starym, stosowanym jeszcze przez nasze prababcie sposobem jest włożenie do środka obierek po ziemniakach. Należy je zalać (oczywiście chłodną) wodą, można dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń i zostawić na kilka godzin. Co jakiś czas delikatnie wstrząsnąć. Ten zabieg jest zawsze skuteczny.

Co zrobić, jeżeli wąska karafka nie pozwala na włożenie ziemniaczanych obierek? Można je pokroić na bardzo drobne kawałeczki, albo użyć miałkiej soli i octu. Roztwór zostawić na kilka godzin, również kilka razy delikatnie wstrząsnąć.

4. Dokładne płukanie.

Ocet trzeba stosować w niewielkich ilościach. Nie niszczy szkła, lecz pozostawia szczególny zapach, szczególnie wewnątrz naczynia.To ważne, żeby nasze ulubione wino nie zmieszało się z zapachem octu lub detergentu. Naczynia kryształowe trzeba bardzo dokładnie wypłukać.

5. Polerowanie kryształów

Polerowanie kryształów

Każde domowe szkło ładnie wygląda, jeżeli po umyciu się je wypoleruje. Nieestetyczne zacieki mogą skutecznie odebrać apetyt. Używanie papierowych ręczników nie jest dobrym pomysłem. Wbrew pozorom, papier jest twardy. Kryształy wymagają polerowania, ale, ponieważ są delikatne, do tej czynności powinno się przeznaczyć miękką, najlepiej bawełnianą ściereczkę. Papierowe ręczniki znakomicie się sprawdzą jako podkładka, na której możemy położyć umyte naczynia do osuszenia.

Jak więc widać, szlachetne szkło wymaga ręcznej pielęgnacji. Można w sklepach kupić specjalne preparaty do czyszczenia kryształów. Sprawdzają się w myciu kryształowych żyrandoli, lecz ze względu na silny chemiczny skład, nie nadają do naczyń, z których pijemy ulubione wino i spożywamy desery. Pozostaje ręczna pielęgnacja stosowana jeszcze w czasach naszych babć.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Maja on Porady J8.pl

Ja wszystkie kryształy wywaliłam na śmietnik. Zostawiłam sobie kilka kieliszków na specjalne okazje.