Pyroliza – Na czym polega i czy warto z niej korzystać?

Każdy, kto czasami gotuje i korzysta z piekarnika wie, jak uciążliwe bywa jego czyszczenie. Przypalony tłuszcz, sadza i resztki jedzenia przywierają do metalowych powierzchni i często w ich usunięciu nie pomagają nawet środki czyszczące markowych firm. Na domiar złego zabrudzenia, które spływają pod wpływem ciepła do wnętrza pieca dostają się do komory i, mając kontakt z płomieniem, powodują intensywne wydzielanie się ciemnego, gryzącego dymu.

Producenci piekarników, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i problemów, z którymi muszą się oni borykać, wprowadzili w niektórych piekarnikach dodatkowe funkcje wspomagające utrzymanie czystości urządzenia. Taką funkcją jest między innymi pyroliza. Co to takiego?

Czyszczenie pyrolityczne – co to takiego?

Występuje ono także pod nazwa pyrolizy (lub pirolizy). Polega na podniesienia temperatury wewnątrz piekarnika do ok. 5000C. W tak wysokiej temperaturze resztki znajdujące się wewnątrz piekarnika ulegają spopieleniu. Po zakończeniu procesu i schłodzeniu piekarnika wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką wnętrze piekarnika i gotowe!

Nie musimy już stosować drogich detergentów ani szorować ścian i szyby w drzwiach pieca.Oczywiście nie znaczy to, że pyroliza zawsze zlikwiduje wszelkie zanieczyszczenia, ale znacząco ułatwia proces sprzątania.

Gdzie działa pyroliza?

Funkcja pyrolizy działa w obrębie całego wnętrza piekarnika. Temperatura zostanie podniesiona nawet w trudno dostępnych miejscach, gdzie na ogół sprzątamy niechętnie albo do których nie możemy sięgnąć. Dzięki temu wszystkie zakamarki zostaną zaatakowane bardzo wysoką temperaturą, a nam pozostanie jedynie posprzątać popiół, który osadzi się wewnątrz piekarnika.

Czy pyroliza jest droga?

Wydaje się, że ta technologia musi być bardzo droga. W końcu podnosimy temperaturę znacznie powyżej tych, które normalnie służą do przyrządzania potraw. Co więcej, cały proces trwa dosyć długo. Nic bardziej mylnego! Większość producentów twierdzi, że jednorazowe zastosowanie tego zabiegu to koszt zaledwie kilku złotych. A przecież wystarczy wykonać go raz na kilka tygodni.

Piekarnik z pyrolizą

Ze znacznie większymi kosztami trzeba się liczyć, kiedy zbyt ciasno lub nieumiejętnie rozplanujemy rozmieszczenie AGD w kuchni (zwłaszcza tych urządzeń, które występują w wersjach zabudowanych) lub też postawimy piekarnik przy lodówce. Wtedy nie tylko sprzęt generuje znacznie większe koszty – musi ciężej pracować, aby się schłodzić – ale może także ulec trwałemu uszkodzeniu. Dotyczy to zwłaszcza urządzeń chłodniczych.

Czy pyroliza jest niebezpieczna?

Nie powinno tak być, ale z pewnością piekarnik nie jest urządzeniem, którym powinny bawić się dzieci. Producenci zdają sobie sprawę z tego, że funkcja samoczyszczenia podnosi temperaturę do bardzo wysokich wartości.

Dlatego wszystkie piekarniki z taką opcją oferują dodatkowe zabezpieczenia, które uniemożliwiają przypadkowe otwarcie drzwi pieca w trakcie procesu. Samo włączenie tego programu wymaga wydania odpowiedniego polecenia. Szansa, że zrobimy to przypadkowo jest bardzo nikła. Sam proces jest w pełni automatyczny i nie wymaga z naszej strony żadnej ingerencji. Program pyrolizy nie tylko czyści wnętrze piekarnika, ale także sterylizuje go usuwając ze środka wszelkie szkodliwe substancje, związki, a nawet przykre zapachy.

Należy jednak pamiętać, że zewnętrzna część drzwiczek nagrzewa się do temperatury ok. 700C. Musimy więc uważać, aby podczas czyszczenia ich nie dotknąć. Nawet jednak, gdyby się nam to zdarzyło, nie grozi nam mocne poparzenie (dla porównania, podczas zwykłego pieczenia temperatura wzrasta o ok. 500C, a więc do temperatury niewiele niższej).

O czym trzeba pamiętać, kiedy włączamy funkcję pyrolizy?

Czyszczenie pyrolityczne

Uruchamiając opcję samoczyszczenia z wykorzystaniem wysokiej temperatury koniecznie usuńmy z wnętrza piekarnika wszystkie blachy, garnki i ruszt. Musi ono zostać puste. Postarajmy się także pozbyć wcześniej dużych resztek jedzenia, które wprawdzie ulegną spopieleniu, ale przy okazji zostawią w środku bardzo trudne do usunięcia plamy.

Proces nagrzewania piekarnika do tak wysokiej temperatury twa na ogół od dwóch do trzech godzin. Pamiętajmy, że w tym czasie nie będziemy mogli korzystać z urządzenia.

Ile kosztuje piekarnik z funkcją pyrolizy?

Technologia pyrolizy nie jest już tak droga, jak jeszcze kilka lat temu. Najtańsze piekarniki oferujące taką możliwość możemy kupić za ok. 1300 zł. Większość modeli kosztuje od 1500 zł do 2200 zł. Najdroższe rozwiązania, oferujące kilka alternatywnych metod czyszczenia (np. pyrolizę, czyszczenie parowe, katalityczne lub z wykorzystaniem hydrolizy) potrafią kosztować po kilka tysięcy złotych.

Chyba nikt nie lubi szorować piekarnika. To długotrwałe, męczące zajęcie, które w dodatku często nie przynosi zamierzonego skutku. Mało tego, używanie mocnych detergentów stopniowo niszczy piekarnik pozostawiając we wnętrzu oraz na szybie drobne rysy. Aby uniknąć tego dyskomfortu, warto przy kupowaniu piekarnika rozważyć dodatkowe systemy, które ułatwią utrzymanie czystości wewnątrz urządzenia.

Dzięki takim rozwiązaniom, jak opisywana pyroliza, gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Nataniel on Porady J8.pl

Bardzo ciekawy sposób na czyszczenie piekarnika