Czym jest masło shea?

Zaktualizowano:

W skrócie: Masło shea, czyli karite, to tłuszcz z nasion afrykańskiego drzewa masłosz Parka; w kremach i balsamach regeneruje i odżywia skórę, dlatego najczęściej trafia do kosmetyków dla skóry suchej, przesuszonej i skłonnej do podrażnień.

Masło Shea

Masło shea to częsty składnik kosmetyków pielęgnujących. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości dodawane jest przede wszystkim do kremów, balsamów czy mleczek do ciała. Jakie są jego właściwości i kiedy warto stosować kosmetyki pielęgnujące z masłem shea?

Skąd pochodzi masło shea?

Masło shea inaczej nazywane też tym karite jest produktem pochodzenia afrykańskiego. Najprościej mówiąc, jest olejem wydobywanym z nasion drzewa Masłosz Parka. Przyjmuje ono formę twardego masła o biało-beżowym odcieniu. Aby móc je użyć, należy rozgrzać je w dłoniach, wtedy przybiera konsystencję płynnego i tłustego olejku.

Z racji tego, że jest ono bogate w wiele drogocennych witamin i minerałów, często jest składnikiem luksusowych kosmetyków pielęgnacyjnych. Po masło do ciała sięgają firmy na całym świecie, również polskie marki takie jak Bielenda Professional, która dodaje je do dostępnych na tagomago.pl/collections/bielenda-professional balsamów, kremów, mleczek i innych kosmetyków zarówno do ciała, jak i twarzy. Co ciekawe, ten składnik pojawia się również w preparatach do pielęgnacji włosów.

Naturalne masło shea

Jakie właściwości ma masło shea?

Masło shea ze względu na swój bogaty skład niezwykle pozytywnie działa na urodę. Kosmetyki i preparaty pielęgnujące, które je zawierają, doskonale regenerują i odżywiają skórę. Sprzyjają również szybszemu gojeniu się ran.

Zawartość w maśle shea witamin A i E opóźnia natomiast proces starzenia się skóry i zapewnia jej niezwykle skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi takimi jak mróz, wiatr, słońce. Masło karite spotkać można również w kosmetykach o właściwościach łagodzących podrażnienia.

Masło shea do pielęgnacji skóry

Kto powinien stosować kosmetyki z masłem karite?

Masło shea pojawia się w kosmetykach dedykowanych każdemu typowi skóry. Zazwyczaj jednak spotkać można je w tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej i skłonnej do podrażnień. Wynika to z tego, że doskonale ono nawilża i natłuszcza.

Równie często masło shea pojawia się w produktach przeznaczonych do oczyszczania wrażliwej skóry twarzy lub ciała, które mogą być stosowane zarówno u dorosłych, jak i dzieci oraz niemowląt. Po kosmetyki z masłem karite regularnie sięgać powinny także osoby z cerą dojrzałą. Olej z nasion drzewa Masłosz Parka zawiera bowiem substancje odmładzające, przeciwstarzeniowe, przeciwzmarszczkowe, stymulujące produkcje kolagenu i chroniące przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Po kosmetyki z masłem shea warto sięgać przy każdym typie skóry, szczególnie polecane są one w zimie. Składnik ten idealnie uzupełni braki lipidów na skórze, wzmocni jej naturalną barierę i będzie chronił przed śniegiem, deszczem, wiatrem oraz niskimi temperaturami.

Najczęstsze pytania

Skąd pochodzi masło shea?

Masło shea inaczej nazywane też tym karite jest produktem pochodzenia afrykańskiego.

Jakie właściwości ma masło shea?

Masło shea ze względu na swój bogaty skład niezwykle pozytywnie działa na urodę.

Kto powinien stosować kosmetyki z masłem karite?

Masło shea pojawia się w kosmetykach dedykowanych każdemu typowi skóry.

Opinie czytelników

5,0 2 opinii
  • maria

    polecam naturalne kosmetyki z masłem shea o wiele skuteczniejsze niż te typowo sklepowe znanych marek

  • Ua

    Używam masła shea i mogę polecić

Dodaj swoją opinię

Twoja ocena

Opinie pojawiają się po zatwierdzeniu przez redakcję.