Spis treści artykułu
Patelnie ceramiczne
Warstwy ceramiczne to nieożywione, niemetaliczne powłoki folii, którymi kryje się naczynia kuchenne, by były one wytrzymałe na zarysowania. Naczynia ceramiczne są wygodniejszą opcją dla klasycznych naczyń kuchennych.
Wielu klientów wybiera powłoki ceramiczne ze względu na dodatkowe właściwości: naczynia ceramiczne pokrywane są warstwą niereaktywną oraz niewiążącą toksycznych substancji sztucznych z żywnością, ceramiczne patelnie mogą dać lepsze pokarmy dzięki wykorzystaniu mniejszej dawce oleju.
Co to jest patelnia ceramiczna?
Patelnia ceramiczna to odmiennie patelnia z warstwą ceramiczną. Mnóstwo osób uważa, iż patelnia ceramiczna musi mieć wewnętrzną stronę zakończoną w jasnym odcieniu – owszem, warstwa ceramiczna wielokrotnie jest w bieli lub beżu, jednak nie jest to podstawą, zdarzają się również ciemne patelnie ceramiczne.
Mnóstwo osób uważa również, iż są to najodpowiedniejsze patelnie do domowego użytku. Faktycznie, za patelniami ceramicznymi występuje mnóstwo argumentów – są trwałe oraz nie rysują się tak sprawnie jak pozostałe typy, są pewne dla zdrowia oraz można na nich opiekać przy zastosowaniu małej zawartości tłuszczu, natomiast chociażby bez niego.
Patelnie ceramiczne dedykowane są do wszelkich rodzajów kuchenek: gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i ceramicznych. Ich warstwa z naturalnych minerałów powoduje, iż dania jakie zrobimy na takiej patelni nie utracą istotnych witamin ani mikroelementów. Pewne typy patelni są także niezwykle energooszczędne. Należałoby wspomnieć, iż patelnie ceramiczne opalają się symetrycznie oraz są wyjątkowo wytrzymałe na zadrapania, co jest dosyć ważne, bo umożliwia prace połączone z myciem.
Patelnia ceramiczna – jak jest wykonana?
By patelnia dawała najodpowiedniejszą dystrybucję ciepła niezbędną do perfekcyjnego obsmażania, natomiast przy tymże dużą wytrzymałość, musi być zrobiona z troską o detale oraz jakość wykorzystanych produktów. Tak jest w wypadku patelni z warstwą ceramiczną, jakie występują z naturalnych środków oraz z troską o środowisko naturalne.
To tylko element ekologii charakteryzuje je na tle np. patelni teflonowych. Warstwa wewnętrzna patelni ceramicznych jest zrobiona z mieszaniny minerałów oraz gliny.
Jak opiekać na patelni ceramicznej?
Opiekanie bez dodatku tłuszczu to mit, ponieważ prowadzi do przegrzewania się patelni, poprzez co jej warstwa traci nieprzywierające wartości. Tłuszcz jest konieczny, natomiast wykorzystanie go w chociażby małej ilości umożliwia prawidłową ochronę.
Potrawy zapiekamy w małych czy niskich temperaturach, dzięki czemu zachowamy patelnię od przegrzania się. Także, unikniemy odpalenia oraz niedosmażenia przyrządzanych potraw. W wypadku kuchenek gazowych, pamiętajmy, by dopasować wielkość płomienia do wielkości patelni.
Patelnia ceramiczna – czemu należałoby na nią postawić?
Patelnie ceramiczne obłożone są warstwą powstałą w efekcie zmieszania minerałów oraz gliny. Typyowe są niezwykle trwałe oraz wytrzymałe na duże temperatury, szczególnie w zestawieniu do patelni teflonowych – mogą być ogrzewane chociażby do 400°C. Jednak to nie jedyne walory, jakie ma patelnia ceramiczna.
Korzyści, na jakie należałoby zwrócić uwagę, to również regularne opalanie się i duże utrzymywanie ciepła. Także, patelnie z warstwą ceramiczną podczas smażenia nie emitują żadnych szkodliwych związków oraz nie idą w reakcje z żywnością.
Patelnie ceramiczne – niezwykle naturalne
Warstwa, jaką obłożone są patelnie ceramiczne występuje z minerałów oraz gliny palonych w bardzo dużej temperaturze, ok. 1250 st. C. Występuje wówczas trwała oraz wytrzymała warstwa. Jest również gładka, co umożliwia nieprzywieranie. Patelnia może być podgrzewana do plus 400 st. C oraz chłodzona do minus 20. Jedno na co należy zwracać uwagę to, aby nie wystawiać powłoki na duże zmiany temperatury (np. nie zalewać rozgrzanej patelni zimną wodą), ponieważ wówczas można taką ceramiczną patelnię zniszczyć.
Korzyści patelni ceramicznych
Najistotniejszą korzyścią tego typu patelni jest fakt, iż opiekane jedzenie nie należy do jej warstwy.
Można na niej zapiekać potrawy chociażby bez zastosowania tłuszczu, chociaż należałoby wykorzystać odrobinę oleju. Wielkim plusem jest również łatwość czyszczenia – zanieczyszczenia łatwo wyeliminować z ceramicznej powłoki. Także nie należy myć patelni po każdym zastosowaniu, czasem starczy jedynie przetrzeć ją ręcznikiem papierowym.
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
tylko wok 🙂 kto potrafi i może robić we woku ten wie o co chodzi
Ja sobie chwalę. Nic nie przywiera, powłoka się nie niszczy 🙂
Odradzam mycie patelni w zmywarce. Detergent do mycia uszkodził mi patelnię.