Zdrowie
Jak żyć zdrowo?
Jarmuż mimo, że jest to warzywo, które posiada najwięcej właściwości i wartości ożywczych nadal nie jest popularny w Polsce, a dostępny jest na rynku już stosunkowo długo. Doceniony najbardziej został w Holandii i Portugalii. Jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy. Jeśli preferujesz pro zdrowotny styl życia warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Przeczytaj dlaczego wskazane jest jego spożywanie i jakie posiada właściwości.
Co to za warzywo i jakie ma właściwości?
Jarmuż to odmiana kapusty. Uprawiany już ponad 2000 lat. Ma długie i pomarszczone, zielone liście. Istnieje wiele odmian jarmużu, np. w sklepie można spotkać ten o zabarwieniu fioletowym. To źródło błonnika, białka, witamin (C, K i tych z grupy B). Tu należy zaznaczyć, że witamina K rzadko występuje w innych warzywach. Jej spożywanie wspiera profilaktykę chorób nowotworowych.
Pomaga zapobiec nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina B chroni układ nerwowy, a C wzmacnia układ odpornościowy i broni przed powstawaniem miażdżycy. Zawiera magnes, żelazo, cynk i fosfor, sole mineralne, potas i wapń. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spietrają pracę układu sercowo – naczyniowego i obniżają ciśnienie. Samo żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, więc powinny go jeść osoby cierpiące na anemię.
Jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera zaledwie 40 kcal na 100 gram. Mało kto wie, że jarmuż dostarcza beta-karoten, który działa kojąco na kurzą ślepotę (słaba widoczność po zmroku). Same oksydanty zawarte w tym cudownym warzywie poprawią stan oczu. Nie wszyscy powinni sięgać po tą zdrowotną odmianę kapusty.
Dla kogo jest niewskazany?
Niewskazany jest dla osób cierpiących na tarczycę. Zawiera bowiem związki chemiczne, które dość silnie wpływają na metabolizm jodu. Obniża jego stężenie, co doprowadza do przerostu gruczołu. Jednak, gdy nie wyobrażasz sobie bez niego życia nie spożywaj go po prostu w stanie surowym.
Gotowanie obniża poziom tych zakazanych związków, bądź całkowicie się ulotnią. Podawany w takiej formie należy zjadać, gdy borykamy się z kamicą nerkową. Nad jarmużem pochylają się lekarze, naukowcy i dietetycy. Przeprowadzonych zostało wiele badań. Potwierdzone naukowo zostało to, że ma on ogromne znaczenie przy profilaktyce raka płuc, jelita grubego, raka żołądka, piersi i prostaty. To krótko mówiąc bomba witaminowa.
Jak smakuje i z czym go łączyć?
Jarmuż zbliżony jest smakiem do szpinaku i brokuła. Świeżo wyciągnięty z lodówki, pod wpływem zimna staje się słodki. Dzieję się tak, ponieważ skrobia w niskiej temperaturze zamienia się w cukier. W normalneych warunkach pokojowych ma smak lekko gorzkawy, a nawet delikatnie pieprzny.
Najlepiej smakuje surowy i w tej formie zachowuje najwięcej substancji zdrowotnych. Nadaje się do koktajli, czy sałatek. Jeśli chcesz ugotować go na parze wystarczy mu śmiało 3-4 minuty obróbki. Jeszcze zdrowszy będzie w połączeniu z awokado, czy oliwą z oliwek. Z parmezanem zaś podbije niejedne kubki smakowe. Z sokiem cytryny szybciej przyswoisz żelazo w nim zawarte.
Gdzie można kupić jarmuż, jak przechowywać i podawać?
Dostępny jest przez cały rok w każdym sklepie, który posiada asortyment z warzywami. Zbiory odbywają się zazwyczaj jesienią i zimą. Jarmuż nie rośnie samoczynnie w naturalnym środowisku. Pozyskiwany jest z upraw. Pakowany najczęściej próżniowo i kosztuje około 6 zł. Najlepszym wyborem będzie jarmuż z ekologicznej hodowli. Wybieraj ten o mocno zabarwionych i twardych liściach.
Wysuszone, zawierające dziury, żółte lub brązowe plamy sugerują brak świeżości. Poprawnym jest przechowywanie go w lodówce około 5 dni. Bardzo dobrze znosi temperaturę do – 15 stopni. Można śmiało zamrozić. Nie myj go przed włożeniem do lodówki. Wilgoć przyśpiesza więdnięcie. W porównaniu z innymi kapustami jest o wiele trwalszy. Spożywaj go zaraz po zakupie, gdy jest świeży i nie zdążył nabrać gorzkiego smaku. Jarmuż bez skrępowania możesz uprawiać w domu.
Rośnie on w każdej temperaturze i do tego wygląda estetycznie i ciekawe, więc stanie się ozdobą twojej kuchni. Występuje też pod postacią kiełek. Są one wyśmienitym dodatkiem do kanapek. Jest nieodzownym dodatkiem do dań, np. genialnym pomysłem jest zrobienie zupy krem z jarmużu. Pasuje do ryb, mięsa, owoców morza. Dość często stosowany jest w kuchni jako zamiennik pietruszki i szpinaku. Wykorzystaj go w połączeniu z kapustą pekińską.
Do przygotowania prócz tych dwóch odmian kapusty potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidora, ogórka i sosu winegret. Sałatka ta będzie pasowała jako dodatek do dania głównego. W renomowanych restauracjach coraz częściej podawany jest jarmuż pod postacią chipsów. Robione są z liści, doprawiane sola i oliwą z oliwek. Pieczone w piekarniku uzyskają lekko brązowy odcień.
Możesz też przygotować go samodzielnie w domu:
Składniki:
- jarmuż,
- papryka w proszku,
- sól,
- czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek.
Umyj, a następnie osusz liście i wytnij jego twardą część. Porozdzielaj je na mniejsze kawałki. Skropl delikatnie oliwą, dodaj przyprawy i połóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni. Jak zrobią się chrupiące dodawaj je do ulubionych sałatek.
Jarmuż może posłużyć jaka szybka przekąska. Stwórz pyszny koktajl, który możesz zabrać ze sobą do pracy, czy spacer.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- 1 jabłko,
- 2 plastry ananasa lub dojrzała brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza,
- 1/2 banana,
- Łyżka soku z cytryny,
- 300 ml wody.
Wszystkie wymienione elementy wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Miejmy nadzieje, że po zapoznaniu się ze zdrowotnym działaniem tego wspaniałego warzywa nie przejdziesz już obok niego obojętnie. Na szczęście powoli wraca do łask i coraz częściej spotykany jest na stołach w Polskich domach. Pamiętaj o jego zbawiennym wpływie na nasz wygląd i zdrowie.
Domowe sposoby na odciski
Odciski, czyli twarde zgrubienia pojawiające się na stopach, są niezwykle uciążliwą przypadłością dotykającą osoby w różnym wieku. Nie jest to jedynie defekt kosmetyczny. Nieleczone odciski sprawiają duży ból oraz dyskomfort podczas chodzenia. Jakie są przyczyny powstawania odcisków stóp? Jak pozbyć się tego problemu domowymi sposobami? Odciski stóp- objawy Odciski stóp, w początkowej fazie, objawiają się […]
Ochrona przed promieniami UV
Im bliżej lata, tym więcej promieni słonecznych dociera do skóry i całego organizmu. Chętnie i często spontanicznie podejmujemy decyzję o wyjściu na lokalną plażę, wycieczce nad morze lub podróży do miejsc, w których temperatury sięgają nawet 40 stopni Celsjusza. Każdy kij ma dwa końce, a w piękne, gorące popołudnia łatwo jest zapomnieć, że słońce to […]
Szybki sposób na pryszcze
Trądzik nie jest jedynie problemem nastolatków, choć to ich dotyczy najczęściej. Pryszcze u dorosłych pojawiają się zwykle nagle i pojedynczo, co powoduje zwrócenie na nie jeszcze większej uwagi – i to nie tylko ze strony właściciela. Zjawisko powstawania pryszczy nazywa się komedogenozą i niestety potrafi ona pokrzyżować plany. Kiedy budzimy się z nowym pryszczem w […]
Co jest dobre na rozwolnienie?
Rozwolnienie to inaczej biegunka dość powszechny problem, z którym prawie wszyscy zmagali się w ciągu swojego życia. W większości przypadków rozwolnieniu przypisuje się łagodne zatrucie pokarmowe i leczenie rozpoczyna się od obfitego nawadniania. Następnie można stosować ziołowe leki, środki ludowe oraz leki dostępne bez recepty, które można kupić w aptece. Przyczyny rozwolnienia Zaburzenie jelit jest […]
Jak skutecznie schudnąć 5 kg
Jeżeli naszym celem jest zgubienie pięciu kilogramów to wcale nie trzeba sięgać po restrykcyjne diety. Krótkotrwała utrata wagi nie oznacza wcale, iż będzie to sposób skuteczny. Zdecydowanie lepiej podejść do osiągnięcia takiego celu z rozsądkiem i wprowadzić stałe zmiany w naszym trybie życia. Nie tylko stracimy wtedy zbędne kilogramy, ale też zachowamy potem pożądaną sylwetkę […]
Oczyszczanie organizmu z toksyn domowe sposoby
Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu z toksyn Dzisiejszy świat stawia przed człowiekiem coraz więcej wyzwań, również w dziedzinie troski o własne zdrowie. Żyjemy w erze silnie przetworzonej żywności na czele z fast foodami i największego w dziejach Ziemi zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Co więcej, mimo zmieniających się czasów i zwiększonej ludzkiej świadomości w kwestii używek, upodobanie […]
Domowe sposoby na opryszczkę
Z całą pewnością do jednych z najczęstszych i jednocześnie najbardziej uciążliwych chorób wirusowych zaliczyć można opryszczkę. Jest ona bolesnym, nieestetycznym schorzeniem, którym łatwo można się zarazić od osoby chorej. Czym tak właściwie jest opryszczka? Co ją wywołuje? W jaki sposób sobie z nią radzić? Czym jest opryszczka? Opryszczka, zwana także zimnem, to choroba wirusowa błon śluzowych […]
Sposoby na zaśnięcie
Każdy człowiek marzy o tym, by dobrze się wyspać i wstać rano wypoczętym. Kluczem do takiego stanu jest przede wszystkim sposób zasypiania. Jakość snu i regeneracji zależy nie tylko od warunków noclegu, ale od czasu zaśnięcia. Im dłużej leżymy, tym więcej pojawia się myśli, analiz i lęku przed kolejnymi wyzwaniami, obowiązkami i zmęczeniem. Im więcej […]
Domowe sposoby na kaszel
Kaszel może nas zaskoczyć o każdej porze roku. Najczęściej są za niego odpowiedzialne bakterie bądź wirusy, które w momencie obniżonej odporności atakują nasz organizm, rozwijając w nim infekcję. Gdy chcemy wrócić do zdrowia, możemy zastosować szereg prostych i sprawdzonych domowych sposobów. Nie są one skomplikowane i wykorzystują ogólnie dostępne składniki. Różne sposoby na różny kaszel W […]
Domowe sposoby na zgagę
Dyskomfort, uczucie pieczenia, nieprzyjemny smak w ustach tak objawia się zgaga. Jak leczyć tę chorobę? Czy trzeba skonsultować się z lekarzem, czy można skorzystać z domowych sposobów na zgagę? Według niektórych danych 40% populacji na planecie stoi przed tym problemem. Ta dolegliwość może być zarówno tymczasowa, jak i trwała, ale w każdym razie objawy są […]