Spis treści artykułu
- 1 Jak zrobić domowe wino?
- 2 Winogrona, które zwykle kupujesz w supermarkecie, są trochę nieodpowiednie dla Twojego wina. Zatem jak wybrać winogrona jako surowce?
- 3 Z tych samych winogron można wytwarzać zarówno czerwone, jak i białe wina. Różnica jest w tym, jak przeprowadzasz fermentację
- 4 Powody dodawania cukru do naczynia fermentacyjnego
- 5 W tym momencie należy zwrócić uwagę na to, aby nie zamykać pokrywy
- 6 W końcu wino z winogron gotowe
Jak zrobić domowe wino?
Najprostszym sposobem na zrobienie domowego wina są rzeczy, których potrzebujesz, prosta procedura i odpowiednie środowisko. Wszystko, czego potrzebujesz, to winogrona do wykorzystania jako surowce, pojemnik do fermentacji i starzenia wina (które mogą być butelkami PET), durszlak, miska i wiele innych. Wszystko oprócz winogron zapewne masz już w domu!Ponadto procedura jest bardzo prosta:
- Wybierz winogrona
- Zgnieć ręcznie owoce
- Fermentuj w pojemniku (utrzymuj je w temperaturze pokojowej około 25 ° C)
- Zbierz klarowną porcję osad usuń osad na wierzchu, wlej do szklanki i wypij!
To Koniec? Tak łatwo jest zrobić wino. Oczywiście możesz dodać trochę czasu i wysiłku, aby stworzyć bardziej wyrafinowane wino, ale spróbujmy tej super prostej metody!
Winogrona, które zwykle kupujesz w supermarkecie, są trochę nieodpowiednie dla Twojego wina. Zatem jak wybrać winogrona jako surowce?
Mówi się, że winogrona o ciemnych kolorach i ciemnym wyglądzie nadają się do produkcji wina, ponieważ zawierają więcej fruktozy, czyli cukru występującego w owocach. Dlatego jadalne odmiany takie jak Berry A i Campbell są lepsze niż Delaware i Kyoho, które są często używane w życiu codziennym.
Z tych samych winogron można wytwarzać zarówno czerwone, jak i białe wina. Różnica jest w tym, jak przeprowadzasz fermentację
Po zakupie winogron nie myj ich (umyj je, jeśli chcesz, ale to zaszkodzi winu), włóż do miski i zgnieć ręcznie. Powodem, dla którego nie są one myte, jest zapobieganie zmywaniu drożdży na powierzchni ich skóry – tak, winogrona pierwotnie mają drożdże niezbędne do fermentacji, więc są one od dawna popularne jako owoc, z którego łatwo można zrobić wino, nie wkładając w to wiele wysiłku.
Nie musisz się martwić o bakterie i inne drobnoustroje – alkohol, który się wytworzy działa na nie zabójczo, więc gwarantuje odpowiednią czystość produktu. Czerwone wino wytwarza się przez umieszczenie zmiażdżonych owoców, owocni, nasion, gałązek łączących oraz wszystkiego, czym stają się winogrona po ich zgnieceniu, do naczynia fermentacyjnego.
W przypadku białego wina, stosuję się tylko owoce, a w przypadku wina czerwonego, wszystko najpierw umieszcza się w pojemniku, ale gdy ciecz staje się jasnoczerwona, podobnie jak sam kolor wina, usuwa się wszystkie składniki inne niż owoce, które się następnie poddaje fermentacji.
Powody dodawania cukru do naczynia fermentacyjnego
Następnie dodaj cukier do zmiażdżonych winogron. Drożdże przekształcają cukier w winogronach w alkohol, ale zawartość cukru w samych winogronach nie wystarczy.Na początek spróbuj dodać cukier w ilości około 10% masy winogron. Jeśli chcesz zachować niewielką słodycz w winie, fermentację należy zatrzymać, zanim wszystkie cukry zostaną przekształcone w alkohol.
Ilość cukru, poddanego fermentacji reguluje także ilość alkoholu w produkcie końcowym, więc lepiej nie dodawać go za wiele. W przeciwnym wypadku wino przestanie być winem, a stanie się nalewką. Przeprowadzaj fermentację bez uszczelniania w pomieszczeniu o temperaturze około 25 ℃. W przypadku czerwonego wina włóż w ten proces trochę czasu i poczekaj, aż drożdże zmienią cukier w alkohol.
W tym momencie należy zwrócić uwagę na to, aby nie zamykać pokrywy
Kiedy cukier jest chemicznie zamieniany na alkohol, powstaje dwutlenek węgla, który musi uciec z naczynia. Jeśli go zamkniesz, pojemnik może wybuchnąć, więc bądź ostrożny!Jeśli chodzi o sposób wytwarzania wina, mieszajmy kilka razy dziennie, ponieważ skóra złuszcza się z powierzchni wody i pozostawia ją taką, jaka jest.
Kiedy cukier rozkłada się na alkohol, wyskakują bąbelki dwutlenku węgla i pozwalają mu fermentować przez tydzień lub dwa podczas gdy Ty możesz je oglądać. Następnie przechowuj w lodówce. Ponownie wyciśnij zawartość, żeby nie zmarnować żadnej kropli. Kiedy nadejdzie czas, aby zatrzymać fermentację, użyj durszlaka, aby usunąć pozostałości, tj. skórę i nasiona. W fabrykach i winiarniach następuje tłoczenie, starzenie w beczkach i zbiornikach, filtracja, butelkowanie i starzenie butelek, ale w przypadku win domowych tylko tyle wystarcza.
Jeżeli za wcześnie przerwiesz fermentację, napój może być zbliżony do soku winogronowego pod względem zawartości alkoholu. Jeśli lubisz klarowne wino, pozostaw je delikatnie, aż osad zgromadzi się na dnie pojemnika. Gdy to nastąpi, zlej przezroczystą, górną część.
W końcu wino z winogron gotowe
Jeśli nie jesteś pewien naturalnej fermentacji, możesz dodać dostępne w handlu drożdże winne. Są sprzedawane za około 10 złotych za torbę. Choć do chleba można używać suchych drożdży, przy robieniu wina lepiej go unikać, ponieważ dodaje to zapachu chleba.Jeśli odczuwasz cierpkość, usuń gałęzie i nasiona podczas fermentacji.
Źródłem tego smaku są zawarte w nich garbniki.Z drugiej strony, jeśli potrzebujesz więcej cierpkości, dodaj do naczynia fermentacyjnego torebki z herbatą – nada to winu niepowtarzalny aromat z dodatkiem smaku czarnej herbaty! Istnieje również sposób na wytworzenie wina drożdżowego zmieszanego ze 100% sokiem winogronowym (1 g na 700 cm3), a ręcznie robione zestawy ze wszystkimi składnikami są w sprzedaży, więc warto zacząć z nich korzystać.
Wprowadziliśmy sposób przygotowania najprostszego domowego wina, ale zarządzaj zawartością alkoholu na własne ryzyko.
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
Żadne kupne wino nie dorówna temu zrobionemu samodzielnie i tutaj nawet nie ma gadki!
domowe wino najlepsze 🙂
Mój mąż robi swoje wina nie tylko z winogron.