Spis treści artykułu
Słodkie winogrona z własnego ogrodu?
Tak, to możliwe! Pomimo tego, że ten pyszny owoc kojarzy się zwykle z ciepłem Południowej Europy, to jego uprawa jest możliwa w zasadzie wszędzie. Nawet w chłodniejszych regionach można zebrać pokaźne plony, jeśli zasadzi się odpowiednie odmiany. Jak i kiedy sadzić winorośle i jak o nie dbać?
Sadzenie i pielęgnacja
Jeśli chcesz zasadzić pnącza winorośli, połowa kwietnia to idealny czas. Rośliny w pojemnikach można sadzić do końca lata. Winorośl należy sadzić pod lekkim kątem w kierunku kratownicy, upewniając się, że punkt szczepienia znajduje się nad ziemią. W ubitej glebie wykopuje się dołek o głębokości około 50 cm. Należy spulchnić podłoże, a po posadzeniu trzeba obficie podlać roślinę.
W zależności od formy uprawy, ważne jest, aby mieć wystarczająco dużo miejsca z prawej i lewej strony stanowiska. Z jednego pnącza można łatwo wyhodować roślinę o szerokości sześciu metrów, jeśli jest ona wsparta kratownicą.
Wiosną należy dostarczyć winorośli trochę kompostu, około dwóch do trzech litrów na metr kwadratowy. Większość innych nawozów jest zbyt bogata w azot i sprzyja występowaniu chorób liści. Pozostałe zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się głównie do przycinania (patrz poniżej) i usuwania liści, które zbytnio zacieniają winogrona.
W trakcie sezonu z osi liści nowych pędów wyrastają cierniste pędy, które należy konsekwentnie usuwać, podobnie jak w przypadku pomidorów. Jednak nie należy robić tego od razu, ponieważ ich asymilaty są w dużej mierze przenoszone na główny pęd, gdzie przynoszą korzyść winogronom. Usuwane muszą być tylko te części pędów, które swoimi liśćmi zacieniają winogrona i w ten sposób opóźniają ich dojrzewanie.
Przycinanie i kształtowanie
Najwięcej wysiłku przy uprawie winorośli wymaga ich przycinanie. Grona tworzą się z reguły tylko na nowych pędach, które wyrastają z dwuletniego drewna.
Nieważne, jaką formę treliażu wybierzesz: Niezbędny jest jeden lub więcej palików podtrzymujących z naprężonymi drutami lub drewniany szkielet do przywiązywania pędów. Jeśli w roku sadzenia rozwinie się kilka pędów, należy pozostawić najsilniejszy i przywiązać go do słupka podporowego.
Regularne podwiązywanie jest konieczne dla zapewnienia prostego pnia i ochrony przed złamaniami. Pędy winorośli wyrastające ponad pożądaną wysokość pnia w roku sadzenia przycina się we wrześniu.
Zdrewniały pęd główny ścina się na wysokości pnia, około trzy centymetry powyżej ostatniego pąka, jeśli nie zrobiono tego jesienią, przywiązuje się go do palika podtrzymującego. W połowie maja należy przyciąć pędy wiosenne i zostawić te najsilniejsze. Konieczne jest regularne przycinanie wiosną i latem.
Położenie i gleba
Winogrona do produkcji wina i winogrona stołowe bezwzględnie potrzebują ciepłego i w pełni nasłonecznionego miejsca, aby dobrze dojrzewać. W chłodniejszych regionach ważny jest korzystny mikroklimat, na przykład osłonięte miejsce przed południową ścianą domu. Winorośl nie stawia wysokich wymagań glebowych.
W Polsce dobre miejsca pod winnice można znaleźć na glebach wapiennych, jak również na raczej kwaśnych i piaskowcowych. Ze względu na późny okres dojrzewania korzystne są głębokie i niezbyt wilgotne gleby mineralne, które wiosną szybciej się nagrzewają.
Ochrona zimowa
Przed nadejściem pierwszych mrozów, podstawę pnia winorośli należy luźno obsypać ziemią lub kompostem. W marcu ta zimowa ochrona musi być usunięta, tak aby miejsce szczepienia było odsłonięte i naświetlone.
Pierwszej zimy świeżo posadzone pnącza należy ze wszystkich stron okryć jodłowym chrustem, aby nie przemarzły zbyt mocno. Na obszarach narażonych na późne przymrozki z zasady nie należy sadzić odmian wcześnie kwitnących, gdyż w przeciwnym razie ryzyko niepowodzenia uprawy jest bardzo wysokie.
Zbiory i nawożenie
Winorośle mają kwiaty obupłciowe i są samopłodne. Wystarczy więc kupić tylko jedną roślinę, aby móc zbierać świeże winogrona jesienią. Zapylanie odbywa się głównie przez wiatr.
Zbiory często rozpoczynają się w sierpniu w przypadku wczesnych odmian, ale w przypadku winogron takich jak ‚Regent’ trzeba poczekać do końca września lub października. Właściwy czas można rozpoznać po kolorze owoców, który jest typowy dla każdej odmiany oraz po stopniowo zdrewniałej szypułce.
Jeśli już pierwszy test smaku wskazuje na słodycz, potrzeba co najmniej kolejnego tygodnia, aby zawartość cukru i aromat osiągnęły optymalny poziom. Nadwyżki zbiorów można przez jakiś czas przechowywać w chłodnej, przewiewnej piwnicy.
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
Trzeba na pewno cierpliwości!
W naszym kraju jest coraz więcej plantacji winogron w hipermarketach są do kupienia wina z polskich winnic.