Lemoniada idealna na lato i zimę

Lemoniada to obok wody najbardziej popularny wybór napoju na lato. Jej wspaniały kwaskowaty smak orzeźwia i daje zastrzyk energii. Smak lemoniady poznajemy już w dzieciństwie. Wiele rodziców szykuje ten napój dla swoich dzieci.

Jest zdrowy, a do tego szybki w przygotowaniu. Napicie się szklanki lemoniady gasi pragnienie w upalne dni, a dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. Można ją wykonać w różnych proporcjach, posłodzić cukrem lub miodem, a i tak nigdy nie straci walorów smakowych lub odżywczych. To uniwersalny napój, którym można rozkoszować się w domowym zaciszu lub poczęstować nim swoich gości.

Składniki potrzebne do zrobienia lemoniady

Skład lemoniady jest bardzo krótki. Do zrobienia podstawowej wersji potrzebujemy jedynie kilku składników.

  • 1 litr wody (mineralnej lub źródlanej)

  • 2 średnie cytryny

  • cukier lub miód (wedle uznania)

  • kilka świeżych liści mięty

  • lód (opcjonalnie)

Jak przygotować lemoniadę?

Lemoniadę można przygotować w kilka minut.

  1. Wyciśnij sok z dwóch cytryn. Odcedź pestki, tak aby został sam sok. Cytryny można przed wyciśnięciem przycisnąć do płaskiej powierzchni i chwilę rolować, aby wydały więcej soku.

  2. Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier lub miód. Odstaw do wystygnięcia.

  3. Ostudzoną wodę przelej do dzbanka. Dodaj wyciśnięty wcześniej sok z cytryny.

  4. Dodaj kilka liści mięty. Możesz również dodać kilka plastrów cytryny dla dekoracji. Jeśli lubisz schłodzone napoje, wrzuć kilka kostek lodu.

Właściwości lemoniady

Składniki na lemoniadę

Lemoniada, oprócz walorów smakowych, ma też wiele korzyści zdrowotnych płynących z jej składników. Jest niskokaloryczna, dlatego można wypić nawet kilka szklanek dziennie bez obaw o wagę. Napój ten mocno nawadnia organizm, więc warto mieć go zawsze pod ręką i gasić nim pragnienie. Woda jest niezbędnym składnikiem, który musi znaleźć się w diecie każdego z nas. Oprócz nawodnienia łagodzi bóle głowy, zaparcia i wspomaga procesy trawienne. Jeśli do dzbanka dodamy kilka liści mięty, zapewnimy sobie dodatkową ochronę przed wirusami i bakteriami.

  Przepis na dżem z gruszek

Lemoniada – doskonałe źródło witaminy C

Głównym składnikiem lemoniady jest cytryna, która zawiera w sobie dużo witaminy C – jeden owoc to aż jedna szósta dziennego zapotrzebowania. Dostarczenie jej organizmowi sprawia, że podnosi się nasza odporność. Z tego powodu warto pić lemoniadę nie tylko latem, ale też zimą, kiedy organizm jest osłabiony i ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Witamina C działa również na to, co widać w lustrze. Wspomaga regenerację skóry i przyspiesza gojenie się ran.

Korzyści z picia lemoniady co rano

Wielu lekarzy i dietetyków zaleca wypicie szklanki wody z cytryną na czczo. Napój ten przede wszystkim zmniejsza nasze odczucie głodu. Cytryna hamuje apetyt i przyspiesza metabolizm, dlatego wypicie szklanki jeszcze przed śniadaniem jest zalecane w przypadku chęci zgubienia dodatkowych kilogramów. Wypicie już jednej szklanki na czczo wspomaga usuwanie szkodliwych bakterii z organizmu, które zalegają w nerkach i pęcherzu moczowym, dzięki czemu łatwiej możemy się pozbyć niechcianych substancji.

Składniki lemoniady dostarczają dużą dawkę potasu i magnezu. Obie substancje mają zbawienny wpływ na działanie naszego umysłu; jesteśmy dzięki nim mniej podatni na stres. Ponadto, lemoniada jest jednym z najlepiej działających naturalnych kosmetyków. Poprawia wygląd włosów i paznokci. Ma wysoką zawartość antyoksydantów, które pomagają utrzymać młodzieńczy wygląd skóry. Te substancje zapobiegają przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek.

Jak podawać lemoniadę

Jak podawać lemoniadę

Lemoniadę można zaprezentować na wiele sposób. W domowym zaciszu wystarczy zwykła szklanka, udekorowana plasterkiem cytryny. Jeśli planujemy podać ten napój jako orzeźwienie na grillu lub przyjęciu, można przelać go do eleganckiej karafki ze zwężoną szyjką. Zwykły dzbanek również może stać się gwiazdą imprezy. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które pozwalają na wkrojenie owoców do specjalnego pojemniczka zanurzonego w napoju – pysznie smakują i pięknie wyglądają.

  Jak nauczyć dziecko czytać?

Kolejnym pomysłem, który gwarantuje aprobatę gości, jest serwowanie lemoniady ze słoja z kranem. Każdy z gości dostaje własną szklankę i może ją uzupełniać wedle uznania, dzięki czemu gospodarz zyskuje cenny czas, który może poświęcić na rozmowę z uczestnikami imprezy.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by Olkinka on Porady J8.pl

mój ulubiony napój latem 🙂

by marlena on Porady J8.pl

Ja lemoniadę piję przez cały rok