Kotlety mielone na obiad

Kotlety mielone to jedna z najchętniej przyrządzanych propozycji obiadowych. Doskonale smakują podawane z gotowanymi ziemniakami i tartymi burakami.

Zrobienie smacznych kotletów nie należy do skomplikowanych czynności i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jakie są najważniejsze triki, które sprawiają, że kotlety mielone wychodzą soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz? 

Wybór mięsa na kotlety mielone

Smak kotletów mielonych w największym stopniu zależy od mięsa, z jakiego zostaną przygotowane. W tradycyjnych przepisach, które zapisane są w starych książkach kucharskich, zawsze wykorzystywane jest mięso wieprzowe.

Wybór mięsa na kotlety mielone

Najlepszym kawałkiem, jaki sprawi, że kotlet nie będzie suchy, jest mięso z łopatki wieprzowej. Sprawdza się zasada, że im tłustsze mięso, tym lepszy kotlet mielony. Tak naprawdę, kotlety można przygotować z każdego rodzaju mięsa mielonego, także drobiu i wołowiny. Najlepszym wyborem będzie mięso samodzielnie zmielone w domu przy pomocy maszynki do mielenia.

Jeżeli nie ma takiej możliwości, można kupić gotowe mięso mielone w sprawdzonym sklepie mięsnym. Takie mięso, w przeciwieństwie do produktów pakowanych z marketów, cechuje się znacznie wyższą jakością, co wpłynie na smak przyrządzanej potrawy. Dodatkowo mięso świeżo zmielone ma mniejszą zawartość wody i bardziej wyraźny smak. 

Co dodać do kotletów mielonych?

Nie ma idealnych kotletów bez dodatku kilku ważnych składników, których nigdy nie należy pomijać. Pierwszym obowiązkowym składnikiem jest cebula. Dodaje ona lekko pikantnego i wyrazistego smaku kotletom. Ważne jest, by nie dodawać jej w surowej postaci, a drobno posiekać i zeszklić na patelni.

Cebulkę należy podsmażyć na małym ogniu przez około 15 minut, na smalcu lub ewentualnie oleju rzepakowym. W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć także namoczonej bułki, najlepiej czerstwej. W tym celu można wykorzystać zarówno wodę, jak i mleko lub bulion. Po wsiąknięciu przez czerstwe pieczywo płynu należy je dokładnie odcisnąć i dodać do mięsa połączonego z cebulką.

By kotlety miały odpowiednią konsystencję, do produktów trzeba także dodać jedno surowe jajko. Każde kotlety powinno się dokładnie przyprawić, by nie były mdłe. Obowiązkowa jest sól, świeżo mielony pieprz, czosnek i ewentualnie majeranek.

Wyrobione ręcznie mięso trzeba uformować w kształt kotletów i panierować w bułce tartej, najlepiej domowej roboty. Mięso nie może być zbyt wodniste ani lejące, musi dać się je z łatwością uformować. 

Jak smażyć mielone?

Smażąc kotlety mielone, należy używać tłuszczu dobrej jakości. Doskonale sprawdzi się klasyczny olej rzepakowy, ale także smalec gęsi lub wieprzowy. By kotlety nie przywierały do patelni, należy użyć takiej, która ma grube dno.

Zanim uformowane kotlety wylądują na patelni, tłuszcz musi być mocno rozgrzany, lecz ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży. Kotlety powinno smażyć się około 5 minut z każdej strony, a odwrócić je należy dopiero wtedy, kiedy będą rumiane.

By upewnić się, że kotlety nie są surowe w środku, jeden z nich można ściągnąć z ognia i przekroić na talerzu. Jeżeli mięso jest jednolite, w kolorze delikatnej szarości, kotlety są gotowe do jedzenia. Trzeba uważać, by kotlety się nie przypaliły, bo staną się suche w środku. 

Z czym najlepiej komponują się mielone?

Z czym najlepiej komponują się mielone

Kotlety mielone goszczą bardzo często w polskich domach. Stanowią propozycję niezwykle smacznego i sycącego obiadu, a wybór dodatków zależy głównie od osobistych upodobań. Najczęściej jednak podawane są w towarzystwie ziemniaków, szczególnie tych tłuczonych lub ugotowanych w całości.

Doskonale uzupełniają się z tartymi burakami, klasyczną surówką lub tradycyjną mizerią ze śmietaną. Do mielonych można przygotować także domowy sos, na przykład pieczarkowy lub pieczeniowy.

W takim wydaniu ziemniaki można podać w nieco innej wersji, na przykład w postaci kopytek lub klusek śląskich. Mielone z sosem smakują także podawane z kaszą gryczaną lub jęczmienną. 

Fit mielone — to możliwe! 

Klasyczne mielone przygotowane z mięsa wieprzowego z łopatki, smażone na sporej ilości tłuszczu to przysmak, którego powinny unikać osoby na dietach redukcyjnych lub prozdrowotnych. Z tego powodu istnieje wiele przepisów na odchudzone mielone, gdzie głównym składnikiem jest mięso mielone drobiowe, na przykład z piersi kurczaka lub indyka.

Ilość tłuszczu do smażenia jest znacznie redukowana, co wpływa na zmniejszenie kaloryczności całej potrawy. By urozmaicić dodatkowo kotlety, do mięsa można dodać ulubione warzywa, na przykład drobno posiekaną paprykę, natkę pietruszki lub suszone pomidory. W przepisie na mniej kaloryczne mielone warto zmniejszyć także ilość bułki tartej lub całkowicie z niej zrezygnować.

Takie kotlety smakują bardzo smacznie, a bez wyrzutów mogą być spożywane przez osoby chcące zrzucić kilka kilogramów lub posiadające problemy z wysokim cholesterolem. 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Amanda on Porady J8.pl

Nie wszystkim smakują kotlety mielone niestety