Spis treści artykułu
Kilka słów o potrawie
Chlebek bananowy to bardzo popularne ciasto amerykańskie. Jedna z tez o początkach tego ciasta, mówi, że był promowany, aby powszechnie wykorzystywać proszek do pieczenia. Druga z kolei tłumaczy pochodzenie chlebka bananowego Wielkim Kryzysem. Panie domu nie chcąc wyrzucać przejrzałych bananów (które, jak większość produktów, były wówczas bardzo drogie), znalazły dla nich smaczne wykorzystanie.
Po raz pierwszy gospodynie w Stanach Zjednoczonych zetknęły się z przepisem na ten wypiek w 1933 roku w książce kucharskiej pod tytułem „Balaced Recipes Cookbook”. Później, w roku 1950, za sprawą „Chiquita Banana’s Recipe Book”, ciasto to zostało wypromowane na szeroką skalę. Co ciekawe, w USA chlebek bananowy obchodzi swoje święto 23 lutego. Dzień ten zwany jest Narodowym Dniem Chleba Bananowego.
Jak przyrządzić tradycyjny chlebek bananowy
Należy ubijać 85 gramów masła (które wcześniej warto wyjąć z lodówki, aby odpowiednio zmiękło) aż stanie się puszystą masą. Następnym krokiem jest stopniowe dodawanie 2/3 szklanki drobno zmielonego cukru (można użyć cukru pudru), oczywiście cały czas mieszając. Zakończywszy ten etap, możemy wbić do masy dwa średniej wielkości jaja kurze. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
Czas na produkty sypkie. Dobrze przesianą przez sitko mąkę pszenną powoli wsypujemy do masy jajeczno-maślanej i mieszamy tak, aby powstało gładkie ciasto. Potem dodajemy trzy łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli.
W następnej kolejności trzeba obrać trzy dojrzałe pachnące banany ze skórki i rozgnieść je starannie widelcem, pamiętając, że koniecznie powinniśmy zostawić „grudki”. Nie jest wskazane używanie miksera, gdyż wpłynęłoby to niekorzystnie na walory smakowe naszego chlebka bananowego.
Rozgniótłszy owoce, dodajemy je do masy i dokładnie mieszamy. Po dołożeniu bananów, jeśli mamy taką ochotę, możemy wsypać do ciasta na przykład rodzynki, posiekane orzechy, migdały bądź czekoladę, łyżeczkę cynamonu, wiórki kokosowe, sezam albo pokrojone daktyle, figi czy inne suszone owoce.
Kolej na pieczenie! Należy przygotować formę o wymiarach 11 cm x 30 cm x 7,5 cm (wystarczająca będzie także odrobinę mniejsza, ważne jednak, aby była to taka brytfanna, w jakiej można upiec keks), smarując ją masłem lub olejem roślinnym i posypując niewielką ilością bułki tartej, tak, żeby chlebek bananowy łatwo dało się wyciągnąć po upieczeniu. Ciasto nakładamy łyżką do brytfanny i wygładzamy wierzch. Chlebek bananowy pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Po upływie tego czasu można sprawdzić czy jest on gotowy drewnianą wykałaczką, która po wyjęciu powinna być czysta i sucha.
Gdy skończymy piec, wyłączamy piekarnik, a ciasto odstawiamy bez wyjmowania go z brytfanny przez przynajmniej 30 minut.
Miłośnicy czekolady mogą po upieczeniu i ostudzeniu chlebka bananowego polać go polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi bądź posiekanymi orzechami czy migdałami.
Przepis na wegański chlebek bananowy
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Następnie przygotowujemy formę keksową, smarując ją olejem i posypując bułką tartą lub otrębami.
W jednej misce należy wymieszać składniki suche: szczyptę soli, dwie łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki pszennej. Ewentualnie można dodać łyżeczkę cynamonu bądź imbiru.
Do drugiej, większej, miski wlewamy 1/3 szklanki oleju roślinnego, 1/3 szklanki mleka roślinnego (na przykład sojowego, owsianego, migdałowego lub ryżowego) i wsypujemy 1/3 szklanki brązowego cukru. Całość blendujemy, po czym rozgniatamy widelcem dwa dojrzałe banany i dodajemy do masy. Możemy również wzbogacić nasz chlebek bananowy suszonymi owocami, nasionami czy orzechami. Jest to dość uniwersalne ciasto.
W następnym kroku należy połączyć składniki suche z wilgotną masą i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do przygotowanej wcześniej brytfanny i pieczemy od 45 do 50 minut.
Wegański chlebek bananowy można zjeść posmarowany masłem orzechowym, z roślinnym jogurtem czy z jedną z wegańskich wersji nutelli.
Aby wykonać taki roślinny krem kakaowy trzeba najpierw zalać zimną wodą 100 gramów orzechów nerkowca i odstawić je na całą noc (lub wrzątkiem i moczyć tak przynajmniej dwie godziny). 200 gramów orzechów laskowych prażymy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 8 minut (zbyt długo prażone będą po prostu gorzkie i niesmaczne). Wyjmujemy je i studzimy, po czym pocierając o dłonie, oczyszczamy z łupinek.
Namoczone orzechy nerkowca i uprażone orzechy laskowe umieszczamy w blenderze razem z 150 mililitrami mleka roślinnego (będzie pasowało każde, ale migdałowe bądź sojowe z dodatkiem kakao znaczący poprawi smak). Wszystko to blendujemy, aż uzyska gładką konsystencję. Następnie dodajemy 150 gramów syropu klonowego bądź z agawy, 50 gramów kakao oraz pół łyżeczki soli i dalej blendujemy. Im dłużej, tym gładszą uzyskamy konsystencję. Gotowy krem przelewamy do słoiczka. Można go przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce!
Wartości odżywcze
Jeśli chodzi o kaloryczność chlebka bananowego, ma on około 320 kalorii w 100 gramach. Biorąc pod uwagę ile kalorii mają sklepowe ciasta, śmiało można od czasu do czasu raczyć się tym przysmakiem bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, że mógłby źle wpłynąć na naszą sylwetkę! Co więcej, banany zawierają sporą ilość potasu, który zbawiennie wpływa na układ nerwowy.
Chlebek bananowy dostarcza również wapń przyczyniający się do dobrego stanu zębów i kości, witaminę A, która odpowiada za widzenie oraz jest związkiem budującym odporność organizmu. Co więcej, ciasto to dostarcza także witaminy B6, łagodzącej PMS, pomagającej w kuracji przeciwko niedokrwistości oraz działającej dobroczynnie na układ nerwowy. Ponadto, zawarty w chlebku bananowym magnez poprawia pamięć i myślenie, a także zmniejsza ryzyko depresji, zawału serca czy cukrzycy.
Ciasto to dostarcza również kwasu askorbinowego, czyli witaminy C odpowiedzialnej między innymi za odporność organizmu oraz żelazo, którego niedobór jest przyczyną niedokrwistości. Osoby cierpiące na niedobór żelaza są często zmęczone i mają gorsze samopoczucie. Oprócz tego, mają problemy z pamięcią i koncentracją, są bardzo senne i apatyczne, a także występują u nich często zajady w kącikach ust. Pierwiastek ten wspiera również pracę mózgu, znacząco wpływa na odporność, dostarcza organizmowi energii oraz pozwala utrzymać stałą temperaturę ciała.
Wegański chlebek bananowy jest wspaniałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się w tłuszczach roślinnych (będących w stanie płynnym). Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w dużym stopniu wspomagają pracę układu krwionośnego oraz mięśnia sercowego. Obniżają także poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki NNKT zawartych w chlebku bananowym wykonanym na oleju roślinnym, można zapobiec zawałom serca, miażdżycy i ochronić się przed udarami mózgu. Co więcej, nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają nowotworom oraz zwiększają odporność organizmu. NNKT mają dobroczynne działanie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Są wyjątkowo przydatne osobom walczącym lub chcącym zapobiec osteoporozie, ponieważ w znacznym stopniu wspomagają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Ponadto, przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do obniżenia odczynu pH skóry i zapobiega infekcjom bakteryjnym!
Podsumowując, warto od czasu do czasu upiec pyszny chlebek bananowy i rozkoszować się nim z myślą o wszystkich tych witaminach i pierwiastkach chemicznych, które dostarczamy do naszego organizmu z każdym kęsem. To ciasto to prawdziwa bomba witaminowa!
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |