Spis treści artykułu
Dlaczego warto wypróbować domowe sposoby wzmocnienia odporności?
„Złota polska jesień” może być jednym z najpiękniejszych okresów w roku, jednak nawet przy pięknej, słonecznej pogodzie powinniśmy wystrzegać się groźnych wirusów. O przeziębienie bowiem nietrudno, zwłaszcza kiedy damy się zwieść wysokim temperaturom i nie zadbamy o właściwy ubiór, przed udaniem się na jesienny spacer.
Od dawna wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć i gdy tylko temperatury zaczną spadać powinniśmy podjąć odpowiednie kroki, aby wzmocnić nasze zdrowie i odporność. Kiedy poczujesz, że coś zaczyna drapać Cię w gardle, a Twój organizm poddaje się chorobie, warto wstrzymać się z sięganiem po sztucznie wytwarzane farmaceutyki i suplementy diety.
Mają one niekorzystny wpływ na naszą wątrobę i żołądek. Warto wcześniej sięgnąć po sprawdzone, domowe sposoby na wzmocnienie odporności i walkę z wirusami. Jeśli nie zlekceważymy pierwszych objawów przeziębienia i grypy, mogą nam zaoszczędzić długiej i nieprzyjemnej walki z upartą, męczącą chorobą.
Jednym z najpopularniejszych przepisów na zachowanie zdrowia w okresie jesiennych przeziębień jest mleko z miodem i czosnkiem. Ta cudowna mikstura, którą zapewne wielu z nas pamięta z lat dziecięcych, może nie wydawać się zachęcająca, ze względu na kontrowersyjne połączenie składników, ale warto dać jej szansę. Jak dokładnie działa połączenie tych nietypowych składników? Czy rzeczywiście ma tak zbawienny wpływ na zdrowie, jak opowiadały nam nasze babcie? Jak najlepiej przyrządzić mleko z miodem i czosnkiem?
Mleko jest bogate w witaminy i minerały, które wspomagają układ odpornościowy.
W mleku znajdziemy między innymi witaminę A, która ma znakomity wpływ na błony śluzowe, dzięki czemu zapobiega infekcjom i wirusom, osłaniając drogi oddechowe i utrudniając bakteriom przeniknięcie przez nasz system obronny.
Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B oraz cynk, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mleko jest również źródłem substancji mineralnych (wapnia, fosforu, potasu, magnezu), które wspomogą naszą kondycję w okresie osłabienia.
Czosnek – babcine panaceum
O licznych genialnych właściwościach czosnku krążą legendy. Od wieków jest stosowany do zwalczania infekcji i hamowania rozwoju bakterii. Zawarte w czosnku liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel), związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A) odgrywają ogromną rolę w dbaniu o nasz organizm.
Nie daj się odstraszyć charakterystycznemu, ostremu zapachowi czosnku – jest efektem występowania allicyny, która działa jak naturalny antybiotyk. Czosnek niszczy drobnoustroje skuteczniej niż penicylina, dlatego warto po niego sięgnąć, gdy jesteśmy narażeni na infekcje.
Miód na bakterie
Pszczoły wytwarzają związki bakteriobójcze, takie jak liozyzym, inhibina i apidycyna, które możemy znaleźć w miodzie. Związki te zwalczają gronkowce i paciorkowce, a także pomagają w zapobieganiu gruźlicy. Miód bogaty jest w korzystne dla naszego zdrowia mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt) i witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Działa jak naturalny – i pyszny! – środek wzmacniający odporność naszego organizmu. Kiedy nie uda nam się zapobiec chorobie i dopadnie nas kaszle oraz ból gardła, miód jest także doskonałym środkiem zmniejszającym obrzęk błon śluzowych. Upłynnia także wydzieliną oskrzelową, co ułatwia odkrztuszanie.
Mleko z czosnkiem i miodem – jak przyrządzić?
Przygotowanie napoju nie przysporzy nam żadnych trudności, a większość składników możemy odnaleźć w każdej kuchni. Do przygotowania tego domowego lekarstwa będziemy potrzebować:
- 250 ml mleka
- łyżki miodu
- ząbka czosnku
- masło (opcjonalnie)
Mleko podgrzewamy w rondelku, uważając, aby się nie zagotowało. Gdy mleko będzie już ciepłe, dodajemy łyżkę miodu i masła, jeśli z niego korzystamy. Następnie rozgniatamy ząbek czosnku i dokładamy go do wywaru. Miksturę spożywamy na ciepło. Pamiętajmy jednak, że w zbyt wysokiej temperaturze miód i czosnek mogą utracić swoje dobroczynne właściwości. Optymalna temperatura powinna być nie wyższa niż 40 stopni. Napój najskuteczniej działa spożywany regularnie, najlepiej rano i wieczorem. Jeśli zadbamy, by picie mleka z miodem i czosnkiem stało się naszym jesiennym rytuałem, cudowne właściwości poszczególnych składników osłonią nasz organizm przed infekcjami i wspomogą działanie układu odpornościowego. Złośliwe wirusy i bakterie już nie będą stanowić dla nas zagrożenia.
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
Idealne smaki na wieczory jesienno zimowe 🙂 pyszne i rozgrzewające a przy tym zdrowe 😉
uwielbiam mleczko z dodatkiem miodu, cieplutkie, kojarzy mi się z wieczorami z dzieciństwa 🙂
Babcine sposoby są zawsze najlepsze