Przesolona potrawa… co robić?

Przesolić danie, zdarza się prawdopodobnie nawet najbardziej doświadczonym i dobrym kucharzom. W końcu nie sztuką jest wszytko robić idealnie. Za to umiejętność wyjścia z opresji, by uratować swoje dzieło, bywa niezwykle przydatna i cenna. Zatem kiedy już zdarzy się przesolić potrawę, nie musi ona zaraz lądować w śmietniku! Sposobów na odzyskanie smaku przesolonego jedzenia jest sporo i warto je znać, by sprawnie radzić sobie w takich sytuacjach. Jaki sposób wybrać, zależy od rodzaju potrawy, a także tego, co mamy do dyspozycji, by wykorzystać w tym celu i danym momencie. 

Rozcieńczanie wodą!

W przypadku na przykład przesolonej zupy, odzyskanie smaku jest na prawdę proste. Między innymi dlatego, że należy sięgnąć po to czego nie brakuje w żadnej kuchni, czyli wodę. Mianowicie wystarczy dodać ją do potrawy i bardzo dokładnie wymieszać. Ilość wody, będzie kwestią indywidualną, dodajemy, aż do momentu uzyskania właściwego smaku.

Jeśli w wyniku rozcieńczania potrawy wodą, stanie się zbyt rzadka, można ją zagęścić zasmażką lub dodatkiem większej ilości warzyw, ziemniaków, czy też czerstwego pieczywa. Podobnie, jak w przypadku zupy, ma się sprawa kiedy przesolimy sos. Woda będzie też dobrym ratunkiem, kiedy incydent przesolenia będzie dotyczył mięsa. Takie mięso należy umyć w strumieniu zimnej wody, a następnie wysuszyć na papierowym ręczniku. 

Mleko lub śmietana na ratunek!

Bardzo dobrym sposobem na zneutralizowanie smaku przesolonego, gęstego sosu, jest dodanie odrobiny mleka lub jogurtu. Warto jednak mieć na uwadze, że ten sposób nie sprawdzi się w przypadku znacznego przesolenia.

Dodatek, czy to mleka, czy śmietany musi pozostać umiarkowany, by finalnie sos miał właściwy, pożądany smak, nie stał się zbyt łagodny, a tym samym mało wyrazisty. Zatem, jeśli sprawa nie odnosi się do lekko za dużej porcji soli, ale jest poważniejsza, należy szukać skuteczniejszych sposobów ratowania potrawy. 

Zbawienny na przesolenie będzie surowy ziemniak. 

Surowy ziemniak na przesoloną zupę

Popularną i prawdopodobnie najczęściej wykorzystywaną metodą na przesolone dania jest wybawienie soli za pomocą surowego ziemniaka. Wszystko dzięki temu, że warzywo to sprawnie zbiera sól, tym samym neutralizując smak potraw.

Najlepiej obrane i pokrojone w plastry ziemniaki dodać do gotującej się potrawy. Dobrze jest rozłożyć je bezpośrednio na przesolonym produkcie spożywczym. Ważne, aby danie takie z dodanym ziemniakiem gotowało się przez co najmniej dziesięć, czy piętnaście minut. Jest to sprawdzony, a przede wszystkim niezwykle skuteczny sposób ratowania potraw.

Słodkie jabłko, na słoną potrawę. 

Jabłko ma podobne działanie, jak ziemniak, dlatego spokojnie może być wykorzystane w jego zastępstwie. Również sprawnie zbiera sól, więc sprawdzi się jako jej wybawiacz z potrawy, do której dodano jej za dużo. Sposób użycia jabłka, w tym przypadku jest dokładnie taki sam, jak ziemniaków.

Należy je obrać, pokroić i dodać do gotującej się potrawy. Należy natomiast pamiętać, aby owoc nie był pokrojony zbyt drobno, bo wówczas jego wyłowienie z potrawy okaże się kłopotliwe. Potrawa z dodatkiem jabłka nie powinna być gotowana zbyt długo, ponieważ dość szybko może się ono rozgotować. Co, ważne jabłko nie tylko wchłania sól, ale  dodatkowo uwalnia zawarty w miąższu cukier, który niweluje słony smak.

Białka jajek – wiążą sól. 

Metoda z wykorzystaniem białka kurzego jajka, jest również niezwykle skuteczna, jednak polecana, osobom cierpliwym. Wszystko dlatego, że wymaga finalnie oczyszczenia potrawy ze ściętego białka, co wymaga poświęcenia chwili czasu i nieco precyzji. Chcąc wykorzystać tą metodę, należy dodać dwa surowe białka kurzych jaj na przykład do przesolonej zupy. Gdy białko się zetnie, zaabsorbuje sól, potem należy je odcedzić. Najlepiej potrawę oczyścić z białka, łyżeczką. 

Wino, dobre na wszystko!

Wino na przesolone mięso

Jeśli incydent przesolenia dotyczy pieczonego lub smażonego mięsa, zbawiennym produktem okazuje się wytrawne wino. Wystarczy, że wlejemy na patelnię lub do brytfanny 0,5 szklanki wytrawnego wina, którego kwasowość zrównoważy smak przygotowywanego dania, by je uratować. Po wyparowaniu cieczy alkohol wchłonie nadmiar soli. Przy okazji przygotowywane mięso zyska przyjemny aromat wina, co znacznie polepszy walory smakowe potrawy.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 3 reviews
by asia on Porady J8.pl

obiad uratowany 😀

by Anitka on Porady J8.pl

Życie mi ratujecie!!!! 🙂

by nastia on Porady J8.pl

Do przesolonej zupy wrzucam surowego ziemniaka.