Korzyści ze znanych roślin leczniczych od dawna są znane i wykorzystywane przez ludzi. Na ich podstawie przygotowuje się wiele leków oraz naparów przygotowywanych w domu. Jednym z tych cudownych darów natury jest herbata z pokrzywy. Może być stosowana do łagodzenia objawów wielu chorób.
Liście pokrzywy zawierają glikozyd mocznika, garbniki, karotenoidy, chlorofil, witaminy C, B2, B3, kwasy organiczne, mikro i makroelementy (krzem, żelazo, miedź, mangan, bor, tytan, nikiel). Herbata z pokrzywą działa wzmacniająco na układ odpornościowy, ma doskonałe działanie moczopędne i pomaga pozbyć się obrzęków.
Spis treści artykułu
Herbata z pokrzywy i jej właściwości
Herbata przygotowywana z pokrzywy posiada właściwości:
- Hemostatyczne (tamowanie krwawień)
- Moczopędne
- Żółciopędne
- Wzmacniające
- Normalizujące metabolizm lipidów
- Przyspieszające regenerację błon śluzowych przewodu pokarmowego
- Zwiększające liczbę czerwonych krwinek, normalizuje krew, zmniejszające poziom cukru we krwi, działanie zwężające naczynia.
Herbata z pokrzywy – zastosowanie
Z liści pokrzywy, suszonej lub świeżej, parzona jest herbata, która wzmacnia odporność, pomaga w zapobieganiu przeziębieniom, łagodzi objawy zapalenia stawów. Suszona pokrzywa ma doskonałe działanie bakteriobójcze, dlatego doskonale nadaje się do gojenia ran. Pokrzywa w medycynie jest często stosowana w przypadku krwawień różnego rodzaju, ponieważ zawiera ona witaminę K, która zwiększa produkcję protrombiny, odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi.
Korzystne właściwości pokrzywy pomagają w leczeniu nadżerki szyjki macicy, miażdżycy, zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Za pomocą herbaty z pokrzywy leczy się także choroby układu oddechowego: pod wpływem żelaza, witamin, białka, chlorofilu zwiększa się metabolizm białek i węglowodanów, co ma pozytywny wpływ na aktywność oddechową człowieka.
Jako środek profilaktyczny herbata z pokrzywy jest przydatna do poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Latem napary z pokrzywy są używane do oczyszczenia krwi. Zastosowanie takiego naparu pomoże obniżyć poziom cukru, znormalizować metabolizm, zwiększyć krzepnięcie krwi, hemoglobinę, ogólną odporność. Pokrzywa jest przydatna dla matek karmiących: zwiększa laktację. Kompresy, kąpiele z pokrzywy pomagają leczyć choroby skóry, oparzenia.
Jak przygotować herbatę z pokrzywy?
Przydatne właściwości lecznicze pokrzywy są najbardziej widoczne w młodej roślinie o liściach małej średnicy. Dojrzałe rośliny o dużych liściach mają nieprzyjemny gorzki smak, więc lepiej nie używać ich do sporządzania herbaty.
Zebrane liście dokładnie myje się pod bieżącą wodą i pozostawia do wyschnięcia. Do przygotowania szklanki herbaty potrzeba około 9 liści młodego krzewu pokrzywy. Zgodnie z klasyczną recepturą liście są układane w naczyniu, zalane wodą i gotowane przez 10 minut, aż woda zmieni się w szmaragdową zieleń. Z gotowego naparu liście są usuwane, ponieważ mogą nadawać gorzki smak.
Ciekawa receptura z suszonych liści pokrzywy, jest odpowiednia do przygotowania zimą, kiedy po prostu nie ma świeżych. Pokrzywa sucha ma takie same korzystne właściwości jak świeża. Można w ciągu lata susz przygotowywać samodzielnie, lub kupić gotowy w aptece w wygodnym opakowaniu w postaci worków filtracyjnych.
Na jedną szklankę herbaty z pokrzywy będzie potrzebna jedna łyżka suszonych liści. Nie trzeba ich gotować, wystarczy zalać wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia na 15 minut, a następnie odcedzić. Herbata z pokrzywy jest równie przydatna zarówno na zimno, jak i na gorąco. Bardziej nasycony smak pozwolą stworzyć dodatki, takie jak cytryna, miód i imbir. Godny uwagi przepis to zielona herbata z pokrzywą i owocem dzikiej róży. Ulubiona zielona herbata, kilka liści pokrzywy i jagody dzikiej róży wsypać do naczynia, po czym wszystkie składniki zalać wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia na kilka godzin.
Herbata z pokrzywy dla kobiet w ciąży – czy jest wskazana?
Zalecenia dotyczące herbaty z pokrzywy dla kobiet w ciąży są często podawane przez lekarzy, którzy biorą pod uwagę, że pomoże ona wzmocnić zdrowie matki i dziecka. I rzeczywiście, herbata ma pozytywny wpływ na organizm w czasie ciąży, pomagając organizować pracę trzustki, zapobiegając wzrostowi lub obniżeniu poziomu cukru we krwi, co jest częstym problemem w czasie ciąży.
Właściwe spożywanie herbaty z pokrzywy podczas ciąży przyczynia się również do aktywnego usuwania toksyn, normalizacji procesu nerek i wątroby. Oczywiście istnieją przeciwwskazania dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży.
Biorąc pod uwagę właściwości pokrzywy, istnieje ryzyko zwiększenia napięcia macicy i krwawienia w pierwszych miesiącach ciąży. Warto również zachować ostrożność w ostatnich tygodniach przed porodem, należy skonsultować się z ginekologiem na temat jej stosowania.
O skutkach ubocznych herbaty pokrzywy – co trzeba wiedzieć
Herbata z pokrzywy ma niewątpliwie korzystne właściwości dla zdrowia człowieka. Ale w niektórych przypadkach może powodować poważne szkody dla zdrowia. Wśród głównych przeciwwskazań do picia herbaty z pokrzywy są choroby nerek, wysoki poziom krzepnięcia krwi, krwawienia spowodowane guzami. Dopuszczalna dawka dla osoby dorosłej to jedna szklanka trzy razy dziennie. Dla dziecka jedna czwarta szklanki 3-4 razy dziennie i zawsze ciepła.
Wyjątkiem są dorośli i dzieci, które należą do grupy osób z reakcją alergiczną na wyciąg z pokrzywy. Zwiększenie dawki będzie prowadzić do negatywnych konsekwencji. Najczęściej przedawkowanie powoduje utratę apetytu, biegunkę, bezsenność i zawroty głowy. Poważniejsze konsekwencje wiążą się z zaburzeniem naturalnej pracy serca.
Chętnie doradzam, pisząc na wszelakie tematy – sport, hobby, wnętrza, praca, rozwój i turystyka. Staram się znaleźć porady na wszystkie problemy.
Submit your review | |
więcej konkretów panowie ale i tak jest ok ;]