Dyskomfort, uczucie pieczenia, nieprzyjemny smak w ustach tak objawia się zgaga. Jak leczyć tę chorobę? Czy trzeba skonsultować się z lekarzem, czy można skorzystać z domowych sposobów na zgagę? Według niektórych danych 40% populacji na planecie stoi przed tym problemem.

Ta dolegliwość może być zarówno tymczasowa, jak i trwała, ale w każdym razie objawy są bardzo nieprzyjemne i wymagają zastosowania środków zaradczych. W walce z tą chorobą nie trzeba spieszyć się ze stosowaniem specjalnych leków farmakologicznych, ponieważ można pomóc sobie sposobami naszych przodków, które normalizują kwasowość żołądka.

Dlaczego ludzie cierpią na zgagę?

Zgaga jest bardzo powszechną chorobą, która sprawia, że codzienne życie jest niewygodne dla milionów ludzi na całym świecie. Stan ten wynika z regresji zawartości żołądka, która jest przyczyną tak zwanego pieczenia w przełyku. Ponadto w ustach może występować gorzki lub kwaśny smak, głównie w tylnej części gardła.

Uwalnianie treści żołądkowej jest spowodowane nadmiernym naciskiem przepony na żołądek. Dzieje się tak przede wszystkim po obfitym posiłku lub w wyniku spożywania niezdrowej żywności. Częstą przyczyną zgagi jest jedzenie tłustych i smażonych potraw, wędzonych mięs i marynat szczególnie w dużych ilościach. Ponadto zgaga może być również spowodowana przez alkohol, który podrażnia wyściółkę żołądka. Uporczywa zgaga towarzyszy ludziom z zapaleniem żołądka, wrzodem żołądka, kamicą żółciową, przepukliną.

Domowe sposoby na zgagę

Jak pozbyć się zgagi? Można szybko obniżyć kwasowość za pomocą domowych sposobów.

  Jaki jest prawidłowy puls i co na niego wpływa?

W przypadku nieoczekiwanego ataku zgagi można zastosować:

  • Olej słonecznikowy. Wypić 1 łyżkę tego oleju, zapewni on folię ochronną na ścianach przełyku i zapobiegnie podrażnieniom.

  • Woda mineralna. Płyn z alkaliami pomoże poradzić sobie z pieczeniem w ciągu 5-7 minut.

  • Węgiel aktywny. Należy przestrzegać następujących proporcji: 1 tabletka na 10 kg wagi. Rozdrobnić tabletki na proszek i wypić z ciepłą wodą.

  • Soda oczyszczona. Rozcieńczyć 10 g proszku w szklance ciepłej wody i wypić ten roztwór.

  • Odwar ryżowy. Gotować ryż bez soli i przypraw, powstałą z gotowania ciecz, schłodzić i wypić.

Co zrobić, jeśli ataki zgagi staną się trwałe? Ziołowe domowe sposoby na zgagę

  • Gorzki piołun. 1/3 łyżeczki piołunu wlać do szklanki przegotowanej wody, można pić ciepły lub zimny płyn.

  • Korzeń żółtej goryczki. Ta roślina dobrze pomaga przy silnej zgadze. 20 g korzenia żółtej goryczki zalewa się 1 szklanką wrzącej wody, parzy i filtruje. Przyjmować jedną łyżkę na 30 minut przed posiłkiem.

  • Herbata z miętą. Zaparzać susz mięty z wrzącą wodą. Można dodać liście porzeczki i kaliny. Popijać w ciągu dnia.

  • Napar z arcydzięgla. Posiekać korzenie, nasiona lub suszone liście arcydzięgla na proszek. Jedną łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką przegotowanej wody. Przykryć pokrywką i odstawić na 15-20 minut, następnie pić 3 razy dziennie.

  • Koper włoski. Doskonale neutralizuje kwasy żołądkowe i w każdej postaci, czy to świeże warzywa, czy proszek z nasion dodawanych do żywności. Można także pić herbatę z ziół lub owoców. Koperkowa woda. Zalać koperek wrzątkiem i zaparzać. Po przestudzeniu pożywać 3 razy dziennie. Wywar ukoi zgagę, a także pomoże na wzdęcia.

Inne domowe sposoby na zgagę – smacznie i zdrowo

  • Miód lipowy. W 200 ml wody rozpuścić 30 g miodu i przyjmować po 6 łyżek dwa razy dziennie.

  • Orzechy włoskie. Orzechy można spożywać po jednej łyżce stołowej raz dziennie. Ten ludowy środek jest również stosowany w zapobieganiu zgadze.

  • Najsmaczniejszym środkiem ludowym na zgagę są migdały. Migdał ma doskonałą zdolność do neutralizowania kwasów żołądkowych. Przed użyciem należy migdały zalać wrzącą wodą i usunąć skórę. Jeść migdały powoli, ostrożnie żując. Po kilku minutach złagodzą zgagę.

  • Nasiona dyni i słonecznika. Nasiona na pusty żołądek nie tylko łagodzą głód, ale także zapobiegają pojawieniu się zgagi.

  • Ocet jabłkowy to najlepszy domowy środek na zgagę. Jedną łyżeczkę octu jabłkowego miesza się ze 100 ml wody. Ten lek środek jest spożywany małymi łykami podczas zaostrzenia zgagi. Należy wypić filiżankę płynu 2-3 razy dziennie.
  Szkarlatyna u dzieci

Dieta na zgagę – sekrety prawidłowego odżywiania

Dieta na zgagę

Aby uniknąć nieprzyjemnych doznań, a zwłaszcza nie dopuścić do choroby przewlekłej należy zadbać o profilaktykę. Leczenie zgagi lekami nie gwarantuje całkowitego wyleczenia. Przede wszystkim warto zmienić swój styl życia. Zmienić codzienną dietę, na zrównoważoną dietę spożywaną w małych porcjach.

Trzeba pamiętać, aby uwzględnić w diecie takie produkty:

  • Zupy (tylko bez tłustych wywarów)

  • Duszone warzywa

  • Produkty mleczne

  • Gryka, ryż i płatki owsiane

  • Jajka na twardo

  • Banany.

Czego najlepiej unikać podczas zapobiegania zgadze?

  • Pikantne przyprawy

  • Czekolada

  • Napoje gazowane

  • Owoce cytrusowe

  • Herbata, kawa, kwaśne soki

  • Tłuste, smażone, potrawy.

Lekarze zalecają, aby po posiłku udać się na spacer rezygnując z poobiedniej drzemki. W przeciwnym razie kwas ponownie podrażni błonę śluzową i zacznie się zgaga. Postawić na herbaty ziołowe. Nie tylko łagodzą napięcie nerwowe, ale także rozluźniają zwieracz przełyku. Całkowite pozbycie się zgagi jest trudne, ale można prowadzić zdrowy tryb życia i zminimalizować objawy.

Czego unikać podczas zgagi

Napoje takie jak: alkohol, mocna kawa, herbata i napoje gazowane nie powinny być spożywane w przypadku problemów ze zgagą. Starać się spożywać mniej cukru, wzmacniają aktywne wydzielanie kwasu żołądkowego. Dieta na zgagę powinna obejmować pokarmy bogate w węglowodany złożone. Produkty te są długo wchłaniane i pomagają ustabilizować produkcję kwasu żołądkowego.

Część wiedzy zaczerpnięta z bloga: https://wkobiecymwydaniu.pl/category/zdrowie-i-uroda/zdrowie/

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 2 reviews
by Olkunka on Porady J8.pl

bardzo konkretne informacje najlepsze w internecie

by Arturek on Porady J8.pl
zgaga...

kto walczy ze zgagą ten doceni ten artykuł...