Yerba mate – wszystko, co musisz wiedzieć!

Yerba mate to południowoamerykańska mieszanka liści i patyków ostrokrzewu. Zawiera między innymi kofeinę, dlatego jest coraz częściej stosowana jako zdrowy zamiennik zwykłej kawy. Poza tym, że wpływa stymulująco na układ nerwowy, to jej stosowanie jest dobre dla krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu.

Generalnie lista zalet jakie niesie za sobą regularne stosowanie jest bardzo długa. Wad natomiast zbyt wielu nie ma. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób interesuje się tym, jak można przygotować yerbę mate na własny użytek. Nie jest to bardzo trudne, a sposobów jest kilka. Można więc wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada. Na pewno przyda się tego specjalny kubek, tak zwana matero tykwa oraz bombilla, czyli rurka, która pozwoli ciecz oddzielić od pływających fusów.

Najprościej będzie zalać susz wodą w temperaturze nieprzekraczającej 70 stopni Celsjusza. Susz powinien znajdować się w jednym miejscu – dlatego kubek warto szybko przechylić. I w tak powstałe puste miejsca, powinno się wlewać wodę oraz następnie tam wprowadzić rurkę. Opracowanie idealnej receptury zajmie jakiś czas.

Warto indywidualnie dobrać ilość suszu. Zaleca się nawet trzy czwarte wysokości naczynia. Następnie powinno się odczekać kilka minut i dolać jeszcze wody. Wtedy yerba będzie gotowa.

Jak przygotować yerba mate w szklance?

Użycie specjalnego kubka i dedykowanego do yerby rurki jest zalecane, ale nie jest konieczne. Początkujący często rezygnują z możliwości wypróbowania tego naparu, bo nie wiedząc jeszcze, czy napój ten będzie dla nich odpowiedni, nie chcą ponosić dodatkowych kosztów.

Tymczasem yerba mate może zostać przygotowana w szklance albo zwykłym kubku. W takim przypadku cały proces krok po kroku przeprowadzamy zgodnie z opisanymi wyżej zasadami. Dobrą podpowiedzią dla osób pijących yerbę ze szklanki i bez specjalnej rurki, jest wykorzystanie papierowego filtra. Zaparzenie z filtrem pozwoli na oddzielenie suszu od płynu, co będzie wygodne przy spożywaniu naparu. Podobnie sprawdzi się przy tym zwykłe małe sitko.

Dodatkowo dzięki temu, że susz nie będzie znajdował się w wodzie, nie będzie się też dodatkowo zaparzał. Pamiętajmy, że taki wykorzystany już susz warto przechowywać, gdyż można wykorzystywać go wielokrotnie, aż do momentu, gdy przestanie się zaparzać.

Jeżeli nie korzystamy na co dzień z filtrów i nie mamy sitka, możemy w parzeniu yerba mate wykorzystać też zwykłą praskę francuską. Ona również oddzieli fusy i pozwoli na swobodne spożywanie naparu z dowolnie wybranego naczynia.

Jak parzyć yerba mate bez termometru?

Jak widać zasady parzenia yerba mate są dość elastyczne. Dzięki temu można je łatwo dostosować do swoich potrzeb i kuchennego wyposażenia. Jedyną bardzo sztywną zasadą przy przygotowywaniu yerby jest pilnowanie dokładnej temperatury wody.

Jak parzyć yerba mate

W tym przypadku bardzo przydaje się termometr. Na szczęście istnieją też inne sposoby na to, by osiągnąć idealną temperaturę wody. Można na przykład po zagotowaniu wody w czajniku odczekać około 15 minut przy zamkniętej pokrywce czajnika. W temperaturze pokojowej w tym czasie wrzątek powinien przestygnąć do około 80 stopni. Innym sposobem będzie wymieszanie wrzątku z zimną wodą.

Fizyczne wyliczenia mówią, że by otrzymać wodę właśnie w temperaturze około 70-80 stopni, należy do wrzątku dolać wodę, zwiększając ilość wody o 20 procent (wychodzi więc około szklanka na litr).

Przy tym sposobie trzeba pamiętać o tym, by bardzo uważać, aby nie oblać siebie, ani nikogo w pobliżu! Warto też, by nawet zimna woda, była wcześniej przegotowana. Wszystkie te sposoby na pewno pozwolą na osiągnięcie satysfakcjonujących efektów.

Czy yerba mate można zalać zimną wodą?

Opisujemy tu głównie jeden sposób na zaparzanie yerba mate. Jest on bardzo prosty i najbardziej tradycyjny. Dlatego też najbardziej polecany dla początkujących. Warto jednak wiedzieć, że sposobów na zaparzanie yerba mate jest bardzo dużo.

Każdego z nich na pewno warto spróbować. Niektóre tylko lekko odchodzą od tradycji, zmieniając drobne szczegóły. Inne są dużo bardziej rewolucyjne. Jednym z najciekawszych jest ten określany jako terere. Jest to nazwa dla yerba mate na zimno. Amatorzy tej wersji doceniają ją za dużo delikatniejszy smak, który przynosi odświeżenie. Najprostsza wersja to po prostu zalanie suszu zimną wodą.

Im zimniejszą, tym lepiej podziała ona na listki, które wypuszczą substancje odżywcze i walory smakowe. Do tak otrzymanego wywaru można dodawać na bieżąco kostki lodu, aby niska temperatura wywaru utrzymywała się możliwie najdłużej.

Ludzie bardzo otwarci na nowe smaki zimną wodę mogą zastąpić innym, bardzo dobrze schłodzonym napojem. Pod tym względem właściwie ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Na pewno dobrze sprawdzi się lemoniada czy własnoręcznie przygotowana mrożona herbata, ale równie dobrze można zastąpić wodę zimnym sokiem owocowym o ulubionym smaku.

Kto nie może pić yerba mate?

Yerba mate proponuje tyle pozytywnych skutków jej zażywania, że na pewno wiele osób jest zainteresowanych spożywaniem jej. Niestety, trzeba pamiętać o tym, że jak przy prawie każdej substancji – przy yerba mate występuje lista przeciwwskazań do stosowania jej.

Yerba mate

Na szczęście, jest to produkt, który nie ma ich bardzo wielu. Przede wszystkim, zawartość kofeiny sprawia, że yerba mate nie powinna być podawana dzieciom. Również kobiety w ciąży powinny możliwość picia yerby oraz jej ewentualne dozwolone ilości konsultować ze swoim lekarzem.

Złym pomysłem jest na pewno spożywanie yerba mate równolegle z piciem kawy, szczególnie w dużych ilościach. Połączenie tych dwóch substancji może doprowadzić do przykrych dolegliwości związanych z przyjęciem zbyt dużej dawki kofeiny.

Sytuacja wygląda podobnie w przypadku napojów energetycznych. Poza tym yerba mate może być w rozsądnych ilościach pita przez osoby, które liczą na długotrwałe pobudzenie układu nerwowego, bez ryzyka zaszkodzenie swojemu zdrowiu.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Lena on Porady J8.pl

Z artykułu wynika, że przygotowanie i parzenie Yerba mate nie jest takie trudne.
Muszę spróbować