Jaja przepiórcze – czy warto je jeść?

Jajko posiada w swoim składzie wszystkie niezbędne składniki do życia. Jest stworzone do tego, aby zagnieżdżony w jego wnętrzu organizm wzrastał i intensywnie się rozwijał.  Musi więc dostarczyć nowemu organizmowi wszystkiego, czego tylko potrzebuje w ciągu tych kilkunastu lub kilkudziesięciu dni do przyjścia na świat. 

Ze względu na to niezwykłe bogactwo witamin, składników budulcowych, energetycznych, mineralnych, warto jajka włączać do swojej codziennej diety. 

Jaja przepiórcze alternatywą dla jajek kurzych

Powszechnie znane i stosowane są jajka kurze, jednak białko jajka kurzego dosyć często jest czynnikiem alergennym, a także dość kontrowersyjna, choć dyskusyjna jest kwestia  tak zwanego „złego” cholesterolu. Istnieje przekonanie, że nadmierne spożycie jajka kurzego powoduje znaczne jego podwyższenie we krwi. 

Na szczęście nie trzeba ze swojej diety wykluczać tego zdrowego produktu, natomiast  można go zastąpić nieco mniejszymi, ale bardzo zdrowymi i cenionymi jajkami przepiórczymi. Jest udowodnione naukowo, że jajka przepiórcze posiadają szereg właściwości odżywczych, a także nie powodują uczulenia.

Składniki odżywcze i witaminy w jajku przepiórczym 

Jajka przepiórcze najczęściej zestawia się z jajkiem kurzym. Pozwala to na pokazanie korzyści odżywczych ze spożywania tych pierwszych, ponieważ jajka przepiórcze znacznie lepiej wypadają w tym zestawieniu.

Składniki odżywcze jaja przepiórcze

Jajko przepiórcze charakteryzuje się stosunkowo dużym żółtkiem do swojej masy, jest bardziej kaloryczne, ponieważ posiada więcej białka i tłuszczów. W porównaniu z jajkiem kurzym charakteryzuje się mniejszą zawartością „złego” cholesterolu, ma za to pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi, zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL we krwi.  

Jest również źródłem drogocennego białka, tu również wypada lepiej, niż tradycyjne jajko kurze. Jest bogate w aminokwasy egzogenne, takie, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju, a organizm ludzki nie ma zdolności do ich syntezy, więc muszą być przyjmowane z pokarmem. Spożywając jajka przepiórcze mamy pewność, że dostarczamy wystarczającą ilość tego składnika.

Dzięki pełnowartościowemu białku, może stanowić zamiennik mięsa w codziennej diecie lub w diecie owowegetariańskiej. 

Jajka przepiórcze są bogate w minerały: fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, selen, sód, wapno,  żelazo. Ilości tych składników są większe, niż w jajku kurzym. Na uwagę zasługuje fosfor. Jajka przepiórcze są najlepszym źródłem przyswajalnego fosforu, żaden inny produkt spożywczy nie posiada takiej jego ilości.

Zawartość witamin jest również imponująca: zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B 12), witaminę A, C, D, E, K. Oprócz tego zawiera cholinę, odpowiedzialną za utrzymanie w zdrowiu systemu nerwowego, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błony komórkowej.

Jajka te powinny spożywać kobiety w wieku rozrodczym ze względu na zawartość witaminy B8- inozytolu, znacząco poprawiającego płodność kobiety, jak również pomocna w profilaktyce leczenia zespołu policystycznych jajników. 

Białko jajka przepiórczego ma właściwościowi przeciwzapalne, zawiera lizozym, który rozkłada ściany komórek bakteryjnych.

Istnieje przekonanie, że jajka te są również bardzo dobrym afrodyzjakiem.

Zaleca się spożywanie jajek przepiórczych osobom narażonym na podwyższone promieniowanie, ponieważ przyczynia się do usuwania z organizmu groźnych izotopów promieniotwórczych.

Jajko przepiórcze stosowane w terapii chorób alergicznych i łuszczy

Jajka przepiórcze są wskazane w diecie osób cierpiących na AZS, łuszczycę, czy borykających się z uczuleniami. Są sugestie, że jajka te w swoim składzie zawierają enzymy, które są antagonistami receptorów odpowiedzialnych za rozwój i objawy uczulenia. 

Schorzenia, które leczą jajka przepiórcze 

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze są włączane do diety niemowląt i  małych dzieci, kiedy jest podejrzenie nietolerancji pokarmowej. Jajka przepiórcze są dobrze wchłaniane, zapewniają dostarczenie składników odżywczych do organizmu, zapobiegają anemii. Z tego samego powodu są wskazane przy wrzodach żołądka. 

Oprócz schorzeń o podłożu alergicznym, jajka przepiórcze są wskazane przy  astmie, cukrzycy, zaburzeniach czynności nerek i wątroby, migrenie. 

Kulinarne zastosowanie jajek przepiórczych

Jajka przepiórcze oprócz zdrowotnych właściwości, mają także walory estetyczne, efektownie wyglądają, są apetyczne i podzielne. 

Jajka przepiórcze charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi, potrawy przyrządzone z ich użyciem nabierają wyrafinowanego smaku. Wyśmienicie smakują ugotowane na twardo, z dodatkiem kawioru, czy łososia. Wzbogacają również smak żurku, albo zimnych nóżek. Spożywane na surowo z tatarem są dla smakoszy wielkim przysmakiem.  Dużymi walorami smakowymi wyróżnia się makaron przygotowany z jajek przepiórczych. 

Jajko przepiórcze cechuje się trwałością i żywotnością. Zachowuje świeżość, jeśli nie jest narażone na wysoką temperaturę, nawet 30 dni, a w warunkach chłodniczych, w lodówce nadaje się do spożycia nawet po 3 miesiącach, bez utraty walorów zdrowotnych i smakowych.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Porady J8.pl
Average rating:  
 1 reviews
by Malik on Porady J8.pl

Jajka przepiórcze używam od lat ale nie do wszystkiego wykorzystuję też jaja kurze.