Patelnia ceramiczna

Czy warto używać patelni ceramicznej?

Patelnie ceramiczne Warstwy ceramiczne to nieożywione, niemetaliczne powłoki folii, którymi kryje się naczynia kuchenne, by były one wytrzymałe na zarysowania. Naczynia ceramiczne są wygodniejszą opcją dla klasycznych naczyń kuchennych. Wielu klientów wybiera powłoki ceramiczne ze względu na dodatkowe właściwości: naczynia ceramiczne pokrywane są warstwą niereaktywną oraz niewiążącą toksycznych substancji sztucznych z żywnością, ceramiczne patelnie mogą […]

Przepis na kiszone jabłka

Przepis na kiszone jabłka

Kiszone jabłka W czasie jesiennych oraz zimowych mrozów ciężko o dobre oraz świeże warzywa. W tymże czasie z pomocą idą nam kiszonki. Każdy chyba zna owe artykuły. Kiszona kapusta czy ogórki są niezwykle popularne w naszej kuchni. W pewnych domach jada się kiszone buraki. Jeszcze bardziej modna staje się kimchi – warzywa kwaszone na sposób […]

Przepis na ogórki małosolne

Ogórki małosolne – przepis, właściwości

Przepis na chrupiące i smakowite ogórki małosolne Składniki: ogórki gruntowe (najlepiej świeżo zebrane i średniej wielkości), 2 – 3 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, surowy korzeń chrzanu, 3 duże łodygi kopru z kwiatostanem, woda i sól (1 łyżka soli na 1,5 litra wody), liść dębu, liść czerwonej porzeczki, liść wiśni.   Uwagi:W niektórych regionach Polski zamiast […]

Najlepszy farsz do pierogów

Najlepszy farsz do pierogów

Pierogi, ach pierogi… Pierogi to znana i lubiana na całym świecie potrawa kuchni polskiej, z którą kojarzą się w sposób szczególny. Popularne są także wśród bratnich narodów słowiańskich, a ich przeróżne wariacje i rodzaje występują od czasów najdawniejszych w kuchni tradycyjnej bliskiej i dalekiej Azji. Powszechnie wiadomo, iż ilu Polaków, tyle gustów i smaków. Jedni […]

Jajka przepiórcze właściwości

Właściwości jaj przepiórczych

Jaja przepiórcze – czy warto je jeść? Jajko posiada w swoim składzie wszystkie niezbędne składniki do życia. Jest stworzone do tego, aby zagnieżdżony w jego wnętrzu organizm wzrastał i intensywnie się rozwijał.  Musi więc dostarczyć nowemu organizmowi wszystkiego, czego tylko potrzebuje w ciągu tych kilkunastu lub kilkudziesięciu dni do przyjścia na świat.  Ze względu na […]

Jak nakryć stół na święta

Jak nakryć stół na święta?

Dekoracje na świąteczny stół Każda dobra gospodyni domowa wie, że estetycznie nakryty stół na święta, to ukoronowanie całodziennych starań o smak i wygląd przygotowanych potraw. Jakich dekoracji użyć? Wybrać biały tradycyjny obrus, czy zaszaleć z kolorami? Gdzie posadzić gości? I wreszcie: jak nakryć stół na święta? Przede wszystkim musimy zdecydować, jakie przyjęcie urządzamy. Niezwykle ważne […]

Jak pozbyć się moli spożywczych

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze w kuchni Mole spożywcze stanowią jeden z poważniejszych problemów jaki wiąże się z utrzymaniem kuchni w czystości. Mole mogą zalęgnąć się w szafce kuchennej lub też w pojemniku na kaszę gdzie znajdują się nieduże larwy. Mole spożywcze stanowią jeden z najczęściej spotykanych w kuchennej codzienności rodzaj szkodników oraz te, z którymi najtrudniej jest […]

Co zrobić z mięsa z rosołu

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Jak przygotować rosół, by był idealny w smaku? Rosół to jedno z typowych dań polskiej kuchni. Przygotowywany jest z wykorzystaniem różnych warzyw, np. marchewki, selera, cebuli czy pietruszki, oraz mięsa. Najczęściej używa się części, które mają dużo kości lub chrząstek, by smak był pełniejszy. Często wykorzystuje się mięso i części drobiowe czy z wołowiny. Przepisy […]

Jak zrobić szparagi

Jak zrobić szparagi?

Wiosenne pyszności Podłużne, zielone lub  kremowe, grube, długie roślinne paluszki. Goszczą na wszystkich bazarach od połowa kwietnia aż do końca czerwca, z apogeum sprzedaży w maju. Szparagi, a właściwie szparag lekarski, inaczej Asparagus officinalis. Biologicznie szparagi to byliny z gatunku szparagowatych, a szparag lekarski jest jedynym gatunkiem jadalnym. Obecnie uprawiane są na całym świecie, lecz […]

Jak przyrzadzić królika

Jak przyrządzić królika?

Delikatne mięso z królika Jednym z najbardziej przydatnych i dietetycznych rodzajów mięsa jest królik, warto, więc dowiedzieć się, jak przyrządzić królika i poznać najlepsze proste przepisy na potrawy z jego udziałem. Mięso królika jest smaczne, przypominające kurczaka, ale twardsze i bardziej suche. Dlatego pytanie, jak to zrobić, aby mięso było miękkie i soczyste, wcale nie […]

Strona: 4 z 8
kontakt z nami | Mapa strony | Polityka prywatności i cookies